Κόσμος
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2006 18:29

Καραμανλής: Προτεραιότητα η διασφάλιση των ενεργειακών προμηθειών της Ε.Ε.

«Η διασφάλιση των ενεργειακών προμηθειών της Ε.Ε. αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξή της, ενώ η επένδυση στη καινοτομία αποτελεί μονόδρομο για την Ε.Ε.», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής λίγο πριν την έναρξη του δείπνου των «25», με τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν.

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, η συζήτηση στη σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Λάχτι της Φινλανδίας, εστιάστηκε στην εξασφάλιση της απρόσκοπτης ροής ενεργειακών προμηθειών, αλλά και στην καταπολέμηση του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών μέσω της βιώσιμης χρήσης της ενέργειας.

«Η Ελλάδα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, «στηρίζει την ανάπτυξη μιας πολυδιάστατης εξωτερικής ενεργειακής πολιτικής, εναρμονισμένης με τις εθνικές πολιτικές των κρατών-μελών». «Πιστεύουμε ότι η χρονική συγκυρία είναι κατάλληλη για την προώθηση της επέκτασης της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς, μέσω της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Κοινότητα, η οποία υπεγράφη πρόσφατα στην Αθήνα. Η τελευταία αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, την καλύτερη πλατφόρμα για την ανάπτυξη της Εξωτερικής Ενεργειακής Πολιτικής», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ.Καραμανλής σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία αποτελεί προνομιακό εταίρο της Ε.Ε. και η συνεργασία μας στο τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως οι επενδύσεις, έχει στρατηγική σημασία. «Η Ελλάδα», συμπλήρωσε, «ως γνωστόν, έχει ήδη αναπτύξει σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις της με τη Ρωσία και εργάζεται από κοινού μαζί της για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους με σχέδια όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.Το σχέδιο αυτό θα συνεισφέρει στην διαφοροποίηση των οδών μεταφοράς και προμηθειών ενέργειας της Ε.Ε.».

Ως προς το θέμα της καινοτομίας, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «ανταλλάξαμε απόψεις πάνω στη δημιουργία των πολιτικών, που θα επιτρέψουν την αποτελεσματική επένδυση στη γνώση» και «τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τα πνευματικά δικαιώματα και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων έρευνας και ανάπτυξης». Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Ινστιτούτου.

Εξάλλου ο Πρωθυπουργός έθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας από τη λαθρομετανάστευση, επαναφέροντας την πρόταση για σχηματισμό μονάδων κοινών περιπολιών και τη δημιουργία, εν καιρώ, μιας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στο Ελσινκι http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/10/20/1254738.htm ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως «σταθερή μου θέση είναι ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και η εθνική υπόθεση είναι πέρα και πάνω από κόμματα».-