Ερώτηση σχετικά για τη χαμηλή ανταπόκριση σε δύο προγράμματα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση συνολικά 15.000 ανέργων άνω των 50 ετών κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μετά από το σχετικό δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής.
Ερώτηση σχετικά για τη χαμηλή ανταπόκριση σε δύο προγράμματα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση συνολικά 15.000 ανέργων άνω των 50 ετών κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μετά από το σχετικό δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής.
Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσίευμα της 20ης Οκτωβρίου η Ναυτεμπορική αποκάλυψε ότι παραμένουν κενές από τις αρχές της άνοιξης 13.805 επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης, καθώς μέχρι σήμερα και για τα δύο προγράμματα έχουν γίνει μόνο 1.195 προσλήψεις.
Σύμφωνα με την κ. Μάρκου, «το γεγονός ότι το ενδιαφέρον παραμένει τόσο χαμηλό, παρά τη γενναιόδωρη επιδότηση αλλά και το υψηλό ποσοστό ανέργων στις ηλικίες αυτές (17,1% στις ηλικίες 45-64 και 11,3% στις ηλικίες άνω των 65 το Β’ Τρίμηνο του 2017), αποτελεί σοβαρότατη ένδειξη ότι ο σχεδιασμός των δύο προγραμμάτων δεν ήταν επιτυχής».
Η βουλευτής τονίζει ότι «άμεσα πρέπει να διερευνηθούν οι λόγοι της πενιχρής ανταπόκρισης στα προγράμματα αυτά και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα».
Ακόμη, ρωτά το αρμόδιο υπουργείο πού αποδίδει το γεγονός της τόσο χαμηλής ανταπόκρισης, αν έχει διερευνήσει τα πιθανά αίτια καθώς και αν προτίθεται να επανασχεδιάσει τα δύο προγράμματα ή να τα αντικαταστήσει με νέα που θα ανταποκρίνονται καλύτερα στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς εργασίας.
Ολόκληρη η ερώτηση
Ιδιαίτερα απογοητευτικά είναι τα στοιχεία σχετικά με την πρόοδο των δύο προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για την απασχόληση συνολικά 15.000 ανέργων άνω των 50 ετών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που επικαλείται σε δημοσίευμα της 20ης/10/2017 η εφημερίδα «Ναυτεμπορική».
Ειδικότερα, από τις 23 Φεβρουαρίου οπότε προκηρύχθηκαν τα δύο προγράμματα μέχρι σήμερα, έχουν καλυφθεί μόλις 1.195 επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης ενώ 13.805 παραμένουν κενές. Αναλυτικά:
Και για τα δύο προγράμματα, το ύψος της επιχορήγησης ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και µη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών που βαρύνουν τον εργοδότη και των αποζημιώσεων του δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόματος αδείας µε ανώτατο όριο τα 500 ευρώ μηνιαίως.
Το γεγονός ότι το ενδιαφέρον παραμένει τόσο χαμηλό, παρά τη γενναιόδωρη επιδότηση αλλά και το υψηλό ποσοστό ανέργων στις ηλικίες αυτές (17,1% στις ηλικίες 45-64 και 11,3% στις ηλικίες άνω των 65 το Β’ Τρίμηνο του 2017), αποτελεί σοβαρότατη ένδειξη ότι ο σχεδιασμός των δύο προγραμμάτων δεν ήταν επιτυχής.
Οι άνεργοι άνω των 50 ετών, σε παραγωγική ηλικία ακόμα, με σχεδόν δύο δεκαετίες μπροστά τους για τη συνταξιοδότηση και χωρίς προοπτικές απορρόφησης από την αγορά εργασίας, παραμένουν εγκλωβισμένοι στο περιθώριο της κοινωνίας.
Άμεσα, λοιπόν, πρέπει να διερευνηθούν οι λόγοι της πενιχρής ανταπόκρισης στα προγράμματα αυτά και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Διαφορετικά, ο συνολικός προϋπολογισμός 75 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει δεσμευθεί από τον ΛΑΕΚ για την τριετία 2017 - 2019, θα αφεθεί να «λιμνάζει» αντί να ενισχύσει ουσιαστικά την απασχόληση.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης