Πολιτιστικά
Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2006 17:34

ΥΠ.ΠΟ: Αποφάσεις για τα αρχαιολογικά μουσεία Πειραιώς, Κυθήρων και Σαλαμίνας

Το χρονοδιάγραμμα για την εξέλιξη της επαναδημοπράτησης του έργου «Αποκατάσταση Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά», που χρηματοδοτείται από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα Αττικής και εκτελείται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, προσδιορίστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης για θέματα περιοχών Πειραιά, Σαλαμίνας και Κυθήρων, αρμοδιότητας ΥΠ.ΠΟ..

Στο συγκεκριμένο έργο έχει γίνει ήδη διακήρυξη του μειοδοτικού διαγωνισμού, με το σύστημα υποβολής προσφορών, και ως ημέρα διεξαγωγής του διαγωνισμού έχει οριστεί η Τρίτη 28/11/2006. Από το υπουργείο υπολογίζεται ότι η διαδικασία του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη του επόμενου έτους και οι οικοδομικές εργασίες θα είναι δυνατόν να ξεκινήσουν το αργότερο μέχρι το Μάιο του 2007.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά, οι εργασίες ανακαίνισης του οποίου εποπτεύονται από τη Διεύθυνση Εκτελέσεων Έργων Μουσείων και χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠ.ΠΟ. Η επίσημη παράδοση του κτιρίου προσδιορίστηκε από τους αρμόδιους ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Αποφασίστηκε επίσης να γίνει μικρή αύξηση του προϋπολογισμού του έργου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένες επιπλέον εργασίες.

Εξάλλου, για την περαιτέρω ανάδειξη του χώρου των Αστικών Πυλών, αποφασίστηκε να εξετάσει το θέμα των απαλλοτριώσεων του περιβάλλοντος χώρου η Επιτροπή Απαλλοτριώσεων του ΥΠ.ΠΟ. Σημειώνεται πως στην περιοχή των Αστικών Πυλών ολοκληρώνεται παράλληλα η οικοδόμηση από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κτιρίου, που προορίζεται να διαμορφωθεί σε Μουσείο της Πόλης του Πειραιά.

Παράλληλα, προχωρούν οι εργασίες από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, σε συνεργασία με την ΚΣΤ¨ ΕΠΚΑ, για την αποχωμάτωση της Πειραϊκής Ακτής, στο πλαίσιο αποκατάστασης και συνολικής ανάδειξης του Κονώνειου Τείχους. Έχει προβλεφθεί η χρηματοδότηση του έργου με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2006.

Όσον αφορά την απαλλοτρίωση της περιοχής του Τύμβου των Σαλαμινομάχων στην Κυνόσουρα, το θέμα εξετάστηκε από την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων του ΥΠ.ΠΟ. και πρόκειται να συζητηθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Επιπλέον, δόθηκε οδηγία προς τις Διευθύνσεις Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και Μελετών Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων, να συνταχθεί μελέτη για τη δημιουργία υποδομής, η οποία θα παρέχει πληροφοριακό υλικό ενημέρωσης των επισκεπτών για το ιστορικό γεγονός. Παράλληλα, σχεδιάζονται ευρύτερες επεμβάσεις στην περιοχή, οι οποίες προβλέπεται ότι θα αναστρέψουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση και να βοηθήσουν στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας

Ικανοποιητικά, σύμφωνα με το υπουργείο, εξελίσσεται το θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαλαμίνας, έργο ενταγμένο στο Γ’ ΚΠΣ. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι οικοδομικές εργασίες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση της μουσειογραφικής μελέτης για τη νέα έκθεση από την ΚΣΤ’ ΕΠΚΑ και με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα επισκευής του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων, το οποίο έκλεισε, για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών, τον Ιούνιο του 2006. Δόθηκε οδηγία προς την αρμόδια Διεύθυνση να συνταχθεί τεχνική Έκθεση και μελέτη επισκευής του κτιρίου και το έργο να εκτελεστεί με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Παράλληλα και προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες επισκευής του Μουσείου οι αρχαιότητες, που έχουν ήδη συσκευαστεί, θα μεταφερθούν σε χώρο προσωρινής φύλαξης. Επιπλέον η 1η ΕΒΑ προετοιμάζεται να εκθέσει ορισμένα από τα ευρήματα του Μουσείου (οικόσημα) στο κτίριο της πυριτιδαποθήκης του Ενετικού Κάστρου Κυθήρων, χώρος που διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κάστρων Περίπλους», που εκτελεί το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων