Πολιτική
Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2006 18:20

ΕΦΕΤ: Ευθύνη των επιχειρήσεων η απόσυρση του μεταλλαγμένου ρυζιού

Ο ΕΦΕΤ διαχειρίστηκε όλες τις περιπτώσεις που αφορούσαν την διακίνηση μη εγκεκριμένου γενετικά τροποποιημένου μακρύκοκκου ρυζιού αμερικάνικης προέλευσης από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο ελέγχων στις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, όσο και σε επίπεδο λιανικής πώλησης. Η ανάκληση των σχετικών προϊόντων από την αγορά αποτελεί ευθύνη των επιχειρήσεων (άρθρο 19 του Καν. 178/2002).

Αυτό επισημαίνει ο Εθνικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, με αφορμή καταγγελία της οργάνωσης Greenpeace ότι εξακολουθεί να πωλείται μεταλλαγμένο ρύζι σε ελληνικά σούπερ μάρκετ http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/10/24/1258130.htm .

Ήδη, σημειώνει ο ΕΦΕΤ, η διαδικασία των ανακλήσεων των συγκεκριμένων προϊόντων είναι σε εξέλιξη και ο Φορέας παρακολουθεί τις επιχειρήσεις μέχρι να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες ενέργειές τους.

Όπως επίσης αναφέρεται, ο ΕΦΕΤ σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους διεξήγαγε και διεξάγει ελέγχους στην αγορά προκειμένου να εντοπιστεί εργαστηριακά η μη εγκεκριμένη γενετικά τροποποίηση μακρύκοκκου ρυζιού αμερικάνικης προέλευσης.

Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ καλεί την Greenpeace να ενημερώνει με ονόματα και διευθύνσεις επιχειρήσεων για τις καταγγελίες που κάνει μέσω δελτίων Τύπου στα ΜΜΕ, ώστε ο Φορεάς όχι μόνο να επιβάλλει τα πρόστιμα και τις κυρώσεις που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία στις επιχειρήσεις εκείνες, που ενώ έχουν την ευθύνη απόσυρσης δεν το έπραξαν, αλλά και να επιβεβαιωθεί η απόσυρση όλων των ποσοτήτων που είχαν διοχετευτεί στην αγορά.