«Ό,τι απόθεμα έχουμε θα μοιραστεί τον Δεκέμβρη σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη, εμείς αυτό κάνουμε, όχι πελατειακή πολιτική» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο 5ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηπείρου, που έγινε στα Ιωάννινα. Ανέφερε ακόμη πως ενώ «η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς» ορισμένοι διασπείρουν «όχι απλώς ψευδείς», αλλά «απελπισμένες ειδήσεις», για να προσθέσει ότι «η κυβέρνηση γυρνάει την πλάτη σε αυτά τα φαινόμενα».
«Ό,τι απόθεμα έχουμε θα μοιραστεί τον Δεκέμβρη σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη, εμείς αυτό κάνουμε, όχι πελατειακή πολιτική» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο 5ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηπείρου, που έγινε στα Ιωάννινα.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως «οι προβλέψεις είναι στο τέλος του 2018 να έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, με αυτήν την πορεία της οικονομίας για να γίνει η απαραίτητη φορολογική ελάφρυνση, κυρίως, των μεσαίων και των μικρών στρωμάτων», ενώ αναφερόμενος στην πορεία της χώρας για την έξοδο από τα μνημόνια είπε ότι «βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, σε ένα σημείο που παίρνουμε τη στροφή, και, άρα, δεν χρειάζεται εφησυχασμός».
Για τις εκλογές είπε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τον Σεπτέμβριο του 2019, και τότε, όπως ανέφερε, «θα απευθυνθούμε πάλι στον ελληνικό λαό για να διαλέξει, συγκρίνοντας πού ήταν η χώρα όταν εμείς αναλάβαμε και πού θα είναι η χώρα την επόμενη ημέρα».
«Ψευδείς και ''απελπισμένες'' ειδήσεις»
Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως «καθώς η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς ορισμένοι έχουν καταληφθεί από πανικό κι έχουν εξαπολύσει μια προσπάθεια παραπληροφόρησης με πλαστές ειδήσεις». «Πότε διαβάζουμε ότι υπάρχει κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών και των εσόδων, πότε ότι οι δανειστές μας είναι δυσαρεστημένοι με την αναδιανομή του πλεονάσματος και θα μας βάλουν χέρι, θα μας μαλώσουν. Πότε ότι δεν υπάρχει πλεόνασμα, πότε ότι υπάρχει πρόβλημα και δε θα πάρουμε την υποδόση των 800 εκατ. που την παίρνουμε αυτές τις μέρες. Πότε ότι η τρίτη αξιολόγηση τινάζεται στον αέρα» είπε, προσθέτονας πως στόχος των ειδήσεων αυτών είναι «να δημιουργήσουν ένα κλίμα, μέχρι να διαψευστούν, συνήθως την επόμενη ημέρα από αυτήν στην οποία τυπώνονται και κοσμούν πρωτοσέλιδα». «Και βεβαίως για να διαπιστωθεί την επομένη ότι και το πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά και η χώρα πιάνει τους στόχους της και ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο πολύ καλύτερο από κάθε άλλη φορά πριν από κρίσιμες αξιολογήσεις» συνέχισε.
«Άρα, θα ήθελα να πω ότι εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε το φαινόμενο των fake news. Έχουμε το φαινόμενο των desperate news, δηλαδή των απελπισμένων ειδήσεων. Δεν είναι απλώς ψευδείς ειδήσεις. Είναι απελπισμένες ειδήσεις, γιατί δεν υποδηλώνουν τίποτα άλλο, παρά την απελπισία ενός συστήματος εξουσίας που προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή της στις πλατιές λαϊκές μάζες, διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις. Και όταν διαπιστώνει ότι η διαστρέβλωση δεν αποδίδει καρπούς στα οικονομικά, τότε αποκαλύπτει χολέρες και πανούκλες στα νοσοκομεία και τρελές Συριζαίες που πετάνε εικονίσματα από τα γραφεία του υπουργείου Παιδείας» είπε ο Πρωθυπουργός.
Επισήμανε ακόμη ότι «η κυβέρνηση γυρνάει την πλάτη σε αυτά τα φαινόμενα» και συνέχισε λέγοντας: «Εμείς κοιτάμε μπροστά συνομιλώντας με τις υγιείς δυνάμεις, τις παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, με τους ανθρώπους που παράγουν και δημιουργούν, προσπαθώντας να στήσουμε μαζί τους μία σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Δε μας ενδιαφέρει να ασχοληθούμε ούτε να απαντάμε, αλλά ούτε και να ασχοληθούμε με αυτήν τη μιζέρια».
Στους λογαριασμούς των αγροτών 750.000.000 ευρώ
Από το βήμα του συνεδρίου ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πιστώθηκαν στους λογαριασμούς όλων των αγροτών 750.000.000 ευρώ από τη βασική τους ενίσχυση και μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα έχουν εισπράξει, συνολικά για το 2017, ενισχύσεις ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μια σειρά από δράσεις και χρηματοδοτήσεις για έργα σε όλους τους τομείς και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου (Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Άρτας, Πρέβεζας) που, όπως είπε, όχι μόνο βγάζουν την περιοχή από την απομόνωση, αλλά της δίνουν και την απαραίτητη ώθηση για να εισέλθει σε μια περίοδο ανάπτυξης.
Αδικημένη περιφέρεια με μεγάλες δυνατότητες η Ήπειρος
Για την Ηπειρο ειδικότερα ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι «μια αδικημένη περιφέρεια με τρομακτικές, όμως, δυνατότητες». «Είναι και μία ιστορική περιφέρεια, ένας ιστορικός τόπος. Δεν το λέω γιατί κατάγομαι από εδώ, αλλά είναι έτσι. Έχει δεχθεί διαδοχικά πλήγματα, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο, τη μετανάστευση και την αστικοποίηση, αλλά και από τις ανεπάρκειες της πολιτικής που εφαρμόστηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Η Ήπειρος είναι μία γεωγραφική περιοχή με πλούσια ιστορία, πολιτισμό, παιδεία και οικονομική ισχύ, αλλά είναι δυστυχώς σήμερα μία από τις φτωχότερες περιφέρειες, όχι της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης. Και, δυστυχώς, με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα» παρατήρησε.
Επισήμανε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η δίκαιη ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο της ανά τομέα.
Ειδικότερα στον τομέα της αγροδιατροφής το ενδιαφέρον στην Ήπειρο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, είναι πάρα πολύ μεγάλο και αποτυπώνεται και στις υποβολές στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Το 55% των αιτήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου αφορούν στην αγροδιατροφή. Συνολικά υπεβλήθησαν 17 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 35 εκατ. ευρώ.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως το 2016 υπήρξε αύξηση του Εθνικού Σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την Ήπειρο κατά 279% και για το 2017, έχουν εγκριθεί ήδη 31 εκατ. ευρώ ώριμα έργα από εθνικούς πόρους. Ανακοίνωσε παράλληλα τη διάθεση επιπλέον πιστώσεων ύψους 5 εκατ. ευρώ προς την Περιφέρεια Ηπείρου από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων για την κάλυψη περισσότερων αναγκών και μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα επιδιώξει, όπως ανέφερε, να αυξήσει ακόμα περισσότερο αυτό το ποσό.
Δίκτυο φυσικού αερίου σε Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Αρτα, Πρέβεζα
Η Δημόσια Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος, η λεγόμενη ΔΕΔΑ, έχει καταθέσει σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής σε 42 πόλεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τέσσερις πόλεις της Ηπείρου: τα Ιωάννινα, η Άρτα, η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα.
Προβλέπεται η κατασκευή 400 χλμ. δικτύων φυσικού αερίου, εντός της τετραετίας 2020-2023, που θα καλύπτουν τον αστικό ιστό των τεσσάρων αυτών πόλεων. Προβλέπεται, επίσης, να κατασκευαστούν 15.000 συνδέσεις όλων των κατηγοριών καταναλωτών, με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορά παροχές προς οικιακούς καταναλωτές.
Στο σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας περιλαμβάνεται, επίσης, η σύνδεση με τα δίκτυα φυσικού αερίου αρκετών δημόσιων και δημοτικών κτηρίων, όπως για παράδειγμα τα σχολικά κτήρια, τα δημοτικά γυμναστήρια, τα κολυμβητήρια και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις.
Για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού, απαιτούνται επενδύσεις, που σύμφωνα με τις μελέτες της ΔΕΔΑ ανέρχονται στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ περίπου, με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, από ίδια κεφάλαια της εταιρείας, αλλά και μέσω δανεισμού που έχει εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΔΑ προβλέπει το 2020, ως έτος έναρξης των κατασκευών στην περιοχή.
Ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες
Σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι "μεγάλοι παίκτες" της διεθνούς αγοράς έχουν εκδηλώσει έμπρακτα τη βούληση τους να εμπλακούν στην έρευνα και την αξιοποίηση σχετικών κοιτασμάτων.
Το ενδιαφέρον στην περιοχή αφορά τόσο στον χερσαίο χώρο της Ηπείρου, όσο και στον θαλάσσιο χώρο στο βόρειο Ιόνιο.
Αμβρακία οδός
Για την Αμβρακία οδό είπε ότι ολοκληρώνεται η μελέτη για την οποία έχει εξασφαλιστεί και η χρηματοδότηση της.
Υδατοδρόμια σε Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, λίμνη Ιωαννίνων
Σημαντικό για την τουριστική αναβάθμιση και αξιοποίηση της Ηπείρου και των νησιών του Ιόνιου είναι και το δίκτυο υδατοδρομίων, που σχεδιάζεται στην περιοχή.
Πρώτη και άμεση προτεραιότητα είναι η δημιουργία υδατοδρομίων στην Ηγουμενίτσα, στη Λίμνη των Ιωαννίνων και στην Πρέβεζα.
Ιδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Αρτα
Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση και λειτουργία στην Άρτα, Γεωπονικής Σχολής, που θα συμπεριλαμβάνεται στις Σχολές του Πανεπιστήμιου των Ιωαννίνων.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι μέσα από τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ιδρύονται τρία διετή Προγράμματα, υπό τη σκέπη του Πανεπιστημίου: το πρόγραμμα Γαλακτοκομίας, το πρόγραμμα Γεωργοκτηνοτροφικής Παραγωγής και το πρόγραμμα Ιχθυοκαλλιεργειών.
Τα διετή αυτά προγράμματα, τα οποία για πρώτη φορά θεσμοθετούνται στο πλαίσιο των ΑΕΙ, θα αναβαθμίσουν ριζικά την τεχνική εκπαίδευση και θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.
Πηγή: ΑΜΠΕ