Πολιτική
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2006 15:13

Βουλή: Εντονη αντίδραση της Αριστεράς για την αναβολή της συζήτησης του άρθρου 16

Την αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς προκάλεσε η αναβολή της συζήτησης του άρθρου 16 για την αποκλειστικότητα του κράτους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ΚΚΕ και ΣΥΝ κατηγόρησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι επεδίωξαν την αναβολή προκειμένου να αποφύγουν την δημόσια συζήτηση και τοποθέτηση.

«Το ΠΑΣΟΚ έδωσε χείρα βοήθειας στη ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, σχολιάζοντας την αίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αναβολή της συζήτησης του άρθρου 16. «Η ΝΔ ενδιαφερόταν, βεβαίως, ενόψει κινητοποιήσεων να αποφύγει τη συζήτηση. Και έρχεται το ΠΑΣΟΚ το οποίο συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση - γιατί ταυτίζονται τα δύο κόμματα. Μέσα σε μία περίοδο αγώνων θα αποκαλυπτόταν και η θέση του ΠΑΣΟΚ. Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο. Δεν ξέρω αν υπήρξε συνεννόηση, αλλά ο καθένας, έστω και για τους δικούς του λόγους, μεταθέτει για το Γενάρη τη συζήτηση», παρατήρησε ο κ. Σκυλλάκος.

«Ποιος ήταν ο δικαιολογητικός λόγος για τον οποίο υποβλήθηκε το αίτημα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης; - αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος. «Εξηγήστε παρακαλώ στη Βουλή, ποιος λόγος υπέβαλλε αυτή τη συγκεκριμένη διαδικασία. Είναι πολιτικό θέμα, είναι θέμα που σχετίζεται με μείζον ζήτημα και της επικαιρότητας, αλλά και της προοπτικής. Πολύ περισσότερο, εάν πίσω από τη διαδικασία υπάρχει αυτή η συνεννόηση που φαλκιδεύει τη σειρά συζήτησης των θεμάτων, πρέπει να το ξέρουμε», πρόσθεσε.

Στο ίδιο κλίμα ο εισηγητής του Συνασπισμού Φώτης Κουβέλης, παρατήρησε ότι για την αναβολή της συζήτησης δεν ερωτήθηκε η Επιτροπή της Βουλής.

«Πρόθεσή μας ήταν να προτάξουμε μια τέτοια συζήτηση», απάντησε για λογαριασμό της ΝΔ, ο εισηγητής της Πάνος Παναγιωτόπουλος, καθώς «η κυβέρνηση δεν είχε να φοβηθεί τίποτα σε σχέση με τη συζήτηση του άρθρου 16: Η πρότασή της για την αλλαγή του άρθρου, αποτελεί κατά την κρίση της κυβερνώσας παράταξης, μία από τις πιο τολμηρές και ρηξικέλευθες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Καραμανλή».

Στο ίδιο δε πλαίσιο, ο εισηγητής της ΝΔ, επανέλαβε ότι πρόταση της παράταξής του «δεν είναι η παράδοση της παιδείας μας στην ιδιωτική κερδοσκοπία, αλλά τα μη κερδοσκοπικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με πλήρη κατοχύρωση του δημοσίου ελέγχου».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος που αιτήθηκε την αναβολή της συζήτησης για το άρθρο 16, επέρριψε εμμέσως ευθύνες στο προεδρείο της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι ανακοινώθηκε η εισαγωγή του επίμαχου άρθρου, χωρίς να έχει προηγηθεί η συζήτηση των προηγούμενων σημαντικών άρθρων 3 και 13 για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας.

«Δεν ακολουθήσατε αυτή τη σειρά και πήγατε στο 16 - κι εμάς μας δημιουργεί το εξής λογικό επιχείρημα: Υπάρχει μία αναστάτωση στο χώρο της εκπαίδευσης, η οποία προκαλείται από μία απεργία δύο μηνών των δασκάλων. Για το άρθρο 16 έγινε αυτή η απεργία; Το Σύνταγμα προκάλεσε τις απεργίες κε υπουργέ; Για το Σύνταγμα έγιναν οι καταλήψεις; Για το Σύνταγμα έγιναν τα θέματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο και είναι ανοικτά από το Μάρτιο; Προφανώς και όχι!», παρατήρησε ο κος Λοβέρδος και συνέχισε:

«Υπάρχει λοιπόν η υπόνοια ότι θέλατε να καθορίσετε κατά παραβίαση της λογικής σειράς το θέμα αυτό, για να θεωρηθεί με έναν τρόπο έμμεσο πλην όμως σαφή, ότι όλα αυτά γίνονται επειδή φταίνε τα δύο μεγάλα κόμματα, επειδή η θέση για την αλλαγή του Συντάγματος εμπλέκεται σε όλη αυτή την αναστάτωση και ένταση».

Απαντώντας,ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Τραγάκης, υπενθύμισε ότι ο Κανονισμός της Βουλής δίνει στον πρόεδρο το δικαίωμα διαμόρφωσης της ημερήσιας διάταξης των συζητήσεων, ενώ και οι διακομματικές συμφωνίες προβλέπουν ξεχωριστή συζήτηση των επίμαχων άρθρων 3,13,16 και 24. «Δεν έκανα λοιπόν, τίποτε άλλο, παρά να εφαρμόσω μία ομόφωνη απόφαση δική μας», υποστήριξε ο κ. Τραγάκης.

- «Αν δεν υπάρχει σκοπιμότητα σ’ αυτό που κάνατε, να πάμε την επόμενη εβδομάδα στο άρθρο 16!», επέμεινε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος.

- «Αποφασίστε το, δεν μας πειράζει κ. Σκυλλάκο!» ανταπάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιάννης Τραγάκης ανακοίνωσε ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, θα συζητηθούν τα άρθρα 32, 43 και 44.