Πολιτική
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2006 15:26

«Πόλεμος» μεταξύ Δικηγορικών Συλλόγων και Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

«Πόλεμος» μεταξύ Δικηγορικών Συλλόγων από τη μία, και Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και υπουργείου Δικαιοσύνης από την άλλη, με αφορμή το νομοσχέδιο για την επιθεώρηση των δικαστών.

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας (πρόεδρος ΔΣΑ Δ. Παξινός, πρόεδρος ΔΣ Θεσσαλονίκης Δ. Γαρούφας και ΔΣ Πειραιά Κ. Πεταλάς), εξέφρασε την έντονη αντίθεσή τους στην τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας στο νομοσχέδιο για την επιθεώρηση των δικαστηρίων και των δικαστών. Όπως επισημάνθηκε, ενώ με το νομοσχέδιο προβλεπόταν ότι τα προεδρεία των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων θα εξέφραζαν την άποψή τους για τους επιθεωρούμενους δικαστές, με την τροπολογία προβλέπεται ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι θα εκφέρουν γνώμη για τους επιθεωρούμενους δικαστές μόνο εφόσον τους ζητήσουν οι ίδιοι οι σύλλογοι.

Ο κ. Παξινός τόνισε ότι τόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και το προεδρείο της Ενωσης δικαστών και εισαγγελέων θέλουν στεγανοποιημένη Δικαιοσύνη και αναφερόμενος στο προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «θέλουν να παίξουν με την κάθαρση». «Θέλουν να ενεργούν ως εργατοπατέρες, τριγυρνώντας σε κομματικά γραφεία», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, ενώ χαρακτήρισε την τροπολογία απαράδεκτη, εξευτελιστική και υποτιμητική για τη δικαιοσύνη και κάλεσε τον κ. Παπαληγούρα να την αποσύρει.

Σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί η τροπολογία, το προεδρείο της Ολομέλειας προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις (διήμερη αποχή).

Το υπουργείο Δικαιοσύνης

Από την πλευρά τους κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνουν πως «αναφορικά με το θέμα της έκφρασης ή μη γνώμης των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων κατά τις Επιθεωρήσεις των δικαστών, οι θέσεις των δύο πλευρών - Δικαστικών Ενώσεων και Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων - είναι διαμετρικά αντίθετες». «Λαμβάνοντας τούτο υπόψη του», σημειώνουν, «ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχείρησε να γεφυρώσει τη διάσταση απόψεων, περιλαμβάνοντας στο σχετικό Νομοσχέδιο (άρθρο 5 § 7) διατύπωση, η οποία καθιερώνει τη δικηγορική συμβολή στη διαδικασία της Επιθεώρησης, χωρίς να θίγει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική ανεξαρτησία».

Συγκεκριμένα ορίζεται ότι: «Για τη διαμόρφωση γνώμης σχετικά με τα αξιολογούμενα προσόντα, οι επιθεωρητές διεξάγουν κάθε χρήσιμη έρευνα, διαβουλεύονται με τον προϊστάμενο του δικαστηρίου, της εισαγγελίας και τον πρόεδρο του τμήματος στο οποίο οι επιθεωρούμενοι υπηρετούν και ακροώνται του οικείου δικηγορικού συλλόγου, εκπροσωπουμένου δια του Προεδρείου του (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, Ταμίας) εφ’ όσον αυτό ζητήσει να εκθέσει τη σχετική άποψή του».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας διατηρεί την ελπίδα ότι, στο πλαίσιο της ακρόασης των αρμόδιων φορέων από τη Βουλή την προσεχή Τρίτη, η πρότασή του θα γίνει αποδεκτή και από τα δύο μέρη ως πεδίο σύγκλισης, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή».