Κόσμος
Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 12:55

Tο όραμα Σι Τζινπίνγκ για μια «ισχυρή σοσιαλιστική Κίνα»

Το όραμά του για τη «σοσιαλιστική Κίνα της νέας εποχής», που θα παίζει «σημαίνοντα ρόλο στον κόσμο», ανέπτυξε σε μια μαραθώνια ομιλία 3,5 ωρών, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ανοίγοντας χθες τις εργασίες του 19ου συνεδρίου του κινεζικού Κ.Κ.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Το όραμά του για τη «σοσιαλιστική Κίνα της νέας εποχής», που θα παίζει «σημαίνοντα ρόλο στον κόσμο», ανέπτυξε σε μια μαραθώνια ομιλία 3,5 ωρών, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ανοίγοντας χθες τις εργασίες του 19ου συνεδρίου του κινεζικού Κ.Κ.

Ο Σι μίλησε για μια Κίνα που θα έχει γίνει «σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα» το 2035 και μια σύγχρονη σοσιαλιστική «ισχυρή δύναμη» με σημαίνουσα επιρροή στην παγκόσμια σκηνή το 2050. Ως άμεσες προτεραιότητες έθεσε την καταπολέμηση της διαφθοράς, τον περιορισμό της βιομηχανικής υπερπαραγωγής, την αντιμετώπιση της ανισότητας εισοδημάτων και της μόλυνσης.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο ολοκληρώνεται την Τρίτη, ο Σι υποσχέθηκε να οικοδομήσει μια «σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα» για μια «νέα εποχή» που θα είναι υπερήφανα κινεζική και θα κυβερνάται αποφασιστικά από το κόμμα, αλλά και που θα είναι ταυτόχρονα ανοικτή στο κόσμο.

Στην 3,5 ωρών ομιλία του(!) ο κ. Σι χρησιμοποίησε 36 φορές τη φράση «νέα εποχή». «Με δεκαετίες σκληρής δουλειάς, ο σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά πέρασε το κατώφλι στη νέα εποχή», είπε χαρακτηριστικά ο Ξι. Ο 64χρονος Σι θεωρείται ευρέως ο ισχυρότερος Κινέζος ηγέτης από την εποχή του Μάο. Η ομιλία του ενώπιον 2.000 συνέδρων είχε έντονα τον τόνο των κινεζικών φιλοδοξιών για μια ισχυρότερη Κίνα στο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι, χωρίς ωστόσο αναφορές σε συγκεκριμένα σχέδια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Κινέζος ηγέτης θα συνεχίσει την πορεία που έχει ξεκινήσει από τα τέλη του ‘70 η Κίνα, να είναι δηλαδή κατ’ όνομα «σοσιαλιστική», εφαρμόζοντας στην πράξη την «οικονομία της αγοράς» στη σκληρότερη εκδοχή της, χωρίς πολιτικές ελευθερίες και πολυκομματικό κράτος.

Όσον αφορά την οικονομία, ο Σι υποσχέθηκε να χαλαρώσει την πρόσβαση στην κινεζική αγορά των ξένων επενδύσεων, να επεκτείνει την πρόσβαση στον τομέα των υπηρεσιών και να εμβαθύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προχωρώντας σε αλλαγές όσον αφορά τη συναλλαγματική ισοτιμία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας ωστόσο παράλληλα τις κρατικές επιχειρήσεις. Ο κινεζικός προστατευτισμός αποτελεί σημείο τριβής εδώ και χρόνια στις σχέσεις του Πεκίνου με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., με τις πρώτες να σκληραίνουν τη στάση τους μετά την εκλογή Τραμπ.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ε.Ε. στην Κίνα καλωσόρισε τις δεσμεύσεις Σι για άνοιγμα της κινεζικής αγοράς, λέγοντας ωστόσο πως οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Κίνα συνεχίζουν να υποφέρουν από «κούραση υποσχέσεων». «Η μόνη θεραπεία για αυτό είναι η υπόσχεση της εφαρμογής», ανέφερε το Επιμελητήριο σε ανακοίνωσή του. Απαντώντας έμμεσα στην πολιτική του Αμερικανού προέδρου «Πρώτα η Αμερική», ο Κινέζος ηγέτης υποσχέθηκε η Κίνα να εμπλακεί πλήρως στον κόσμο και επανέλαβε τις υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ανακοινώσει, ως γνωστόν, πως θα αποσύρει την αμερικανική υπογραφή από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

«Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει την απόσυρση σε οικειοθελή απομόνωση», τόνισε ο Σι, μιλώντας προς τους συνέδρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν Βουδιστές μοναχοί, κάτοχοι ολυμπιακών μεταλλίων, αγρότες και ένας τουλάχιστον αστροναύτης.

Στους βασικούς μακροπρόθεσμους στόχους του Σι είναι να γίνει η Κίνα μία «βασικά σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα» το 2035 και μία σύγχρονη σοσιαλιστική «ισχυρή δύναμη» με ηγετική επιρροή στην παγκόσμια σκηνή το 2050. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αποκαλώντας το μονοκομματικό πολιτικό σύστημα της Κίνας ως τον μόνο αποτελεσματικό τρόπο να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα του λαού. «Δεν πρέπει να αντιγράψουμε μηχανικά τα πολιτικά συστήματα άλλων χωρών», υπογράμμισε. «Πρέπει ακλόνητα να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε την κομματική ηγεσία και να κάνουμε το κόμμα ακόμη πιο ισχυρό». 

O Κινέζος πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας. 

Για την Ταϊβάν

Ο Σι επαίνεσε ακόμη τις επιτυχίες του κόμματος κατά της διαφθοράς και επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στην Ταϊβάν να διαχωριστεί από την Κίνα, προσθέτοντας πως η Κίνα θα προσπαθήσει να μετατρέψει πλήρως τις ένοπλες δυνάμεις της σε παγκόσμιας κλάσης στρατό στα μέσα του 21ου αιώνα. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν, παρόλο που είναι ανεξάρτητο κράτος, δική του επικράτεια.