Κόσμος
Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2006 18:25

Αμερικανικό τείχος κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους υπέγραψε σήμερα ένα νόμο που δίνει την άδεια για την κατασκευή τείχος μήκους 1.100 χιλιομέτρων στο ένα τρίτο των συνόρων με το Μεξικό, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης, δώδεκα ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου.

Μόνο που τα ψηλά τείχη δεν βοηθούν την καλή γειτονία. Αυτό συνέβη στη Δυτική Οχθη. Η χώρα που κατασκευάζει το τείχος αγοράζει μια αίσθηση ασφαλείας, αλλά οι άνθρωποι που εμποδίζονται να πάνε να δουλέψουν, να ψωνίσουν ή να παντρευτούν στην άλλη πλευρά του τείχους δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι, γράφει στις 15/6 ο Σμουέλ Ρόσνερ στην ηλεκτρονική εφημερίδα Slate.

Οι περισσότεροι υπολογισμοί για το αμερικανικό τείχος στηρίζονται στο ισραηλινό μοντέλο.

Το τείχος κατά μήκος της Δυτικής Οχθης, όταν ολοκληρωθεί, θα εκτείνεται σε 700 χιλιόμετρα και θα αποτελείται από ορύγματα, δρόμους ασφαλείας, ηλεκτρονικούς φράκτες. Ο βασικός του στόχος είναι να εμποδίζονται οι τρομοκράτες να περνούν σε ισραηλινό έδαφος και να ανατινάζονται σε εστιατόρια, λεωφορεία και καφέ. Ετσι, οι σχεδιαστές του το κατασκευάζουν σε μεγάλο ύψος. Οι κανόνες λειτουργίας του είναι επίσης πολύ σαφείς. Αν κάποιος προσπαθήσει να διασχίσει τον φράκτη στη μέση της νύχτας, και θεωρείται τρομοκράτης, θα πυροβολείται εν ψυχρώ. Χωρίς δισταγμό.

Το κόστος για το Ισραήλ μετράται σε χρήμα και προσωπικό. Το κόστος για τους Παλαιστίνιους μετράται σε ανεργία, κακή υγεία και αίμα. Το δημογραφικό όφελος, δηλαδή ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων, αποτελεί άλλη μια θετική παρενέργεια για τους Ισραηλινούς.

Η εφαρμογή αυτού του μοντέλου στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό δεν θα είναι εύκολη, επισημαίνει ο Σμουέλ Ρόσνερ, που είναι ο επικεφαλής των ανταποκριτών της εφημερίδας «Χααρέτζ» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πώς η αμερικανική κυβέρνηση θα δικαιολογήσει στην κοινή της γνώμη τη λήψη τόσο αυστηρών μέτρων όταν ο μοναδικός της στόχος θα είναι να εμποδίσει ανθρώπους να έρθουν στην Αμερική για δουλειά, και όχι για να διαπράξουν φόνο. Και το κόστος θα είναι σημαντικό.

Ο φράκτης επιτελεί δύο λειτουργίες: καθυστερεί αυτόν που θέλει να τον περάσει και επιτρέπει στο φρουρό να τον συλλάβει.

Εδώ βρίσκεται λοιπόν το κλειδί: πόσο σκληροί θέλουν να είναι οι Αμερικανοί με τους παράνομους; Πόσα χρήματα θέλουν να ξοδέψουν; Πόσο καλές σχέσεις θέλουν να κρατήσουν με τις πόλεις που βρίσκονται στη μεξικανική πλευρά των συνόρων;

Πηγή: Slate