Απόψεις
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 09:10

Ευρώπη SOS

Ένα ακόμη εκλογικό αποτέλεσμα σε χώρα της Ευρώπης προκαλεί ανησυχία για την εδραιωμένη πλέον άνοδο της ακροδεξιάς. Ο λόγος για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αυστρία. Το ιδρυθέν από πρώην ναζί Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 26%, ποσοστό το οποίο είναι πολύ κοντά στο ρεκόρ του 26,9% που είχε πετύχει το κόμμα το 1999, γράφει ο Μωυσής Λίτσης. 

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Ένα ακόμη εκλογικό αποτέλεσμα σε χώρα της Ευρώπης προκαλεί ανησυχία για την εδραιωμένη πλέον άνοδο της ακροδεξιάς. Ο λόγος για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αυστρία. Το ιδρυθέν από πρώην ναζί Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 26%, ποσοστό το οποίο είναι πολύ κοντά στο ρεκόρ του 26,9% που είχε πετύχει το κόμμα το 1999.

Το FPO έχει πολλές πιθανότητες να μπει στην κυβέρνηση. Άλλωστε, και το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα του μεγάλου προχθεσινού νικητή 31χρονου Σεμπάστιαν Κουρτς έχει μετατοπιστεί αρκετά δεξιότερα, με σχεδόν ταυτόσημες θέσεις στα κρίσιμα ζητήματα της μετανάστευσης και των προσφύγων.

 Το FPO έχει ξαναμπεί σε κυβέρνηση συνεργασίας, από το 2000 έως το 2007, όταν ηγέτης του ήταν ο Γιοργκ Χάιντερ, ο οποίος επαινούσε ανοικτά τον Χίτλερ. Μόνο που τότε τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά ήταν ακόμη ισχυρά σε μια Ευρώπη η οποία φάνταζε πολύ διαφορετική από τη σημερινή της ποικιλώνυμης κρίσης. Η συμμετοχή του ακροδεξιού FPO είχε προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και η Ε.Ε. έφτανε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Αυστρίας, για τη συμμετοχή της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση.

Τότε η άνοδος της ακροδεξιάς ήταν εξαίρεση. Σήμερα δυστυχώς είναι κανόνας, όπως έδειξε και η πρόσφατη εκλογική επιτυχία στις γερμανικές εκλογές του ακροδεξιού AfD, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «ναζιστικό» ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η Αυστρία ήταν περισσότερο γνωστή στο παρελθόν για την «κόκκινη Βιέννη» και την κυριαρχία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος την εποχή του Μεσοπολέμου ή για τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Μπρούνο Κράισκι, που άφησε εποχή τη δεκαετία του ,70, ξεχνώντας την αυστριακή καταγωγή του Αδόλφου Χίτλερ και την ενθουσιώδη υποδοχή στο Άνσλους.

H επιτυχία της αυστριακής ακροδεξιάς και η γενικότερη στροφή προς όλο και περισσότερο μισαλλόδοξο και ρατσιστικό λόγο είναι σύμπτωμα για όλη την Ευρώπη. Όλο και περισσότερος κόσμος απομακρύνεται από τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, τα οποία αδυνατούν να απαντήσουν στα αυξανόμενα προβλήματα, όπως η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, η αποψίλωση του κοινωνικού κράτους, η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αυστρία είναι ένα ακόμη ανησυχητικό SOS, για μια Ευρώπη που αν δεν αλλάξει πορεία κινδυνεύει να ζήσει στιγμές που θεωρούσαμε ότι είχαν για πάντα χαθεί...