Απόψεις
Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 14:00

Ο κληρονόμος του Ντενγκ

Τον Δεκέμβριο του 2012, στο πρώτο του ταξίδι ως γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ είχε ταξιδέψει στην πόλη Σενζέν, καταθέτοντας στεφάνι στον ανδριάντα του Ντενγκ Σιαοπίνγκ, γράφει η Αγγελική Κοτσοβού. 

Από την έντυπη έκδοση 

Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Τον Δεκέμβριο του 2012, στο πρώτο του ταξίδι ως γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ είχε ταξιδέψει στην πόλη Σενζέν, καταθέτοντας στεφάνι στον ανδριάντα του Ντενγκ Σιαοπίνγκ. Αποτίοντας φόρο τιμής στον Ντενγκ και στην πόλη όπου ιδρύθηκε η πρώτη Ειδική Οικονομική Ζώνη στο πλαίσιο των ιστορικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων Ντενγκ, ο Σι φάνηκε να στέλνει το μήνυμα ότι θα συνεχίσει στο μονοπάτι που χάραξε ο ιδρυτής της σύγχρονης Κίνας. «Για να ανάψει ξανά η φλόγα του έθνους, ο Σι κρατά τον πυρσό του Ντενγκ» σχολίαζε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Σινχουά.

Ο πανίσχυρος ηγέτης του Πεκίνου προετοιμάζεται για το 19ο συνέδριο του κόμματος, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν την Τετάρτη, σηματοδοτώντας την έναρξη της δεύτερης θητείας του στον προεδρικό θώκο της δεύτερης πιο ισχυρής οικονομίας του πλανήτη και ταυτοχρόνως του μεγαλύτερου απολυταρχικού κράτους. Στο συνέδριο, το ΚΚΚ αναμένεται να τροποποιήσει το σύνταγμα, ενισχύοντάς τον ακόμη περισσότερο.

Οι εξουσίες που έχει συγκεντρώσει είναι μεγαλύτερες απ’ οποιονδήποτε άλλον ηγέτη, από την εποχή του Μάο. Η Κίνα όμως του Μάο ήταν μια χώρα φτωχή, ενώ η Κίνα του Σι είναι από τις βασικές ατμομηχανές της παγκόσμιας ανάπτυξης. Εκτός συνόρων, ο Κινέζος πρόεδρος παρουσιάζεται ως φωνή υπέρ της παγκοσμιοποίησης και του ελευθέρου εμπορίου, έτοιμος να γεμίσει το κενό ηγεσίας που δημιουργεί η αμφιλεγόμενη προεδρία Τραμπ. Έχοντας στη διάθεσή του το μεγαλύτερο απόθεμα ξένου συναλλάγματος στον κόσμο, είναι λογικό οι απόψεις του να έχουν μεγάλη βαρύτητα.

Σαφές και το μήνυμα από την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Νέου Δρόμου του Μεταξιού: κινεζικές επενδύσεις πολλών δισ. δολαρίων σε σιδηροδρόμους, λιμάνια και άλλα έργα υποδομών, που θα λειτουργήσουν ως θείο δώρο για πολλές οικονομίες. Στο εσωτερικό της χώρας, όμως, η εικόνα του προέδρου Σι δεν είναι και τόσο φιλελεύθερη, ενώ ο ίδιος φαίνεται αποφασισμένος να έχει υπό αυστηρότερο έλεγχο τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία της Κίνας.