Κόσμος
Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017 08:22

Εκλογές - βαρόμετρο για τη Μέρκελ στην Κάτω Σαξονία

Η Άνγκελα Μέρκελ, νικήτρια αν και αποδυναμωμένη των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, είναι αντιμέτωπη με ένα ακόμη τεστ, τις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, λίγο πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η Άνγκελα Μέρκελ, νικήτρια αν και αποδυναμωμένη των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, είναι αντιμέτωπη με ένα ακόμη τεστ, τις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, λίγο πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

«Η μάχη θα είναι στήθος με στήθος», παραδέχθηκε η 63χρονη καγκελάριος στη διάρκεια μιας τελευταίας συνάντησης την Παρασκευή το βράδυ στην Κάτω Σαξονία, στη βόρεια Γερμανία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η κεντροδεξιά Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση Γερμανίας (CDU), το κόμμα της, προηγείται ελαφρά του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) του Μάρτιν Σουλτς.

Ωστόσο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η CDU εμφανιζόταν βέβαιο ότι θα κερδίσει από το SPD και τους οικολόγους Πράσινους το κρατίδιο όπου βρίσκεται η έδρα της Volkswagen, της μεγαλύτερης παγκοσμίως αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία όμως έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας του σκανδάλου dieselgate.

Μάλιστα η περιφερειακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να προκηρύξει εκλογές αφού μια βουλευτής των Πράσινων εντάχθηκε στην CDU, η οποίο βρίσκεται πρώτη εδώ και καιρό στην πρόθεση ψήφου.

«Μια νίκη στην Κάτω Σαξονία είναι σημαντική για τη Μέρκελ διότι θα την ενισχύσει και θα αποδείξει ότι το κόμμα της μπορεί ακόμη να κερδίζει στις περιφερειακές εκλογές», εκτίμησε ο Όσκαρ Νίντερμαϊερ του Freie Universitat του Βερολίνου.

Βαρόμετρο εν όψει σχηματισμού κυβέρνησης

Ο επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς έχει από την πλευρά του άμεση ανάγκη μια νίκη έπειτα από τρεις συνεχόμενες ήττες σε περιφερειακές εκλογές το 2017 και το απογοητευτικό αποτέλεσμα του κόμματός του στις ομοσπονδιακές εκλογές. Το SPD συγκέντρωσε το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του, γεγονός που το ώθησε να περάσει στην αντιπολίτευση έπειτα από τέσσερα χρόνια συγκυβέρνησης με την CDU/CSU.

Μια νίκη στην Κάτω Σαξονία θα επιτρέψει στην κ. Μέρκελ να ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τις περίπλοκες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η καγκελάριος θα πρέπει να βρει κοινό τόπο με δύο άλλα κόμματα, τα οποία έχουν σε πολλά θέματα εντελώς διαφορετική άποψη.

Σε περίπτωση που πετύχουν οι διαπραγματεύσεις, η Γερμανία θα έχει για πρώτη φορά έναν συνασπισμό μεταξύ του CDU και του αδελφού του κόμματος στη Βαυαρία CSU, του κεντρώου φιλελεύθερου Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) και των κεντροαριστερών οικολόγων Πράσινων, τον λεγόμενο συνασπισμό «Τζαμάικα» εξαιτίας των χρωμάτων που συμβολίζουν το κάθε κόμμα και τα οποία συνδυασμένα μοιάζουν με τη σημαία της χώρας αυτής.

Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό

Οι διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων είναι πολλές, με πρώτη τη μεταναστευτική πολιτική, ένα καυτό θέμα σε μια χώρα που έχει δεχθεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από το 2015 και μετά.

Το CSU θέλει να σκληρύνει η πολιτική παροχής ασύλου, σε μια προσπάθεια να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους που στράφηκαν στο εθνικιστικό δεξιό - ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Στο θέμα αυτό ενδέχεται να βρει σύμμαχο στο πρόσωπο του Κρίστιαν Λίντνερ, του νεαρού επικεφαλής του FDP. «Σχετικά με τους πρόσφυγες πολέμου, στόχος δεν είναι η ενσωμάτωσή τους στη Γερμανία, αλλά η επιστροφή τους στην πατρίδα τους μετά τον πόλεμο ώστε να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της», δήλωσε στην εφημερίδα Sudwest Presse την Παρασκευή.

Οι Πράσινοι εμφανίζονται πιο ανοικτοί σε θέματα μετανάστευσης και έχουν απορρίψει το όριο που έχουν θέσει CDU και CSU για την υποδοχή στη Γερμανία έως 200.000 προσφύγων ετησίως.

Οι Πράσινοι τάσσονται υπέρ της «αλληλεγγύης» στην Ε.Ε., ενώ το FDP αρνείται κάθε μεταρρύθμιση της Ε.Ε. που θα χρηματοδοτείται από τους Γερμανούς φορολογούμενους.

«Είμαι επιφυλακτικός σχετικά με τις πιθανότητες ενός τέτοιου συνασπισμού», σχολίασε ο κ. Νίντερμαϊερ.

Όλες οι πλευρές έχουν λόγους να μην κάνουν υποχωρήσεις: οι Πράσινοι επειδή δεν θέλουν να χάσουν την οικολογική τους βάση, το FDP επειδή θυμάται την τραυματική εμπειρία της συμμετοχής του στον κυβερνητικό συνασπισμό με τη Μέρκελ από το 2009 έως το 2013 και το CSU επειδή θέλει να κερδίσει τις περιφερειακές εκλογές στη Βαυαρία το 2018.