Απόψεις
Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017 14:00

Ο κύκλος της Βιέννης

Είτε βρεθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο, το Κόμμα της Ελευθερίας θα καθορίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία. Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η κάλπη της Κυριακής θα οδηγήσει σε έναν συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος με την ακροδεξιά. Μάλιστα, ο επικεφαλής της προβάρει το κοστούμι του αντικαγκελάριου, γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Είτε βρεθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο, το Κόμμα της Ελευθερίας θα καθορίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία. Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η κάλπη της Κυριακής θα οδηγήσει σε έναν συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος με την ακροδεξιά. Μάλιστα, ο επικεφαλής της προβάρει το κοστούμι του αντικαγκελάριου.

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία στην Αυστρία, για όσους δεν ξεχνούν ότι τους εδόθη στις αρχές του 2000 εξουσία, απενοχοποιώντας τους με συμμαχία σε κυβερνητικό επίπεδο. Υπό το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το 2015 ήρθε και η συνεργασία σε περιφερειακό με το Σοσιαλδημοκρατικό (SPO). Στο Μπούργκενλαντ, στα σύνορα με την Ουγγαρία, σπάζοντας έτσι ένα ταμπού και ακυρώνοντας μια δέσμευση που είχε αναλάβει το κόμμα πριν από τριάντα χρόνια.

Τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στο Μπούργκενλαντ (και τη Στυρία) στα τέλη Μαΐου 2015 ανακάτεψαν ξανά τα δεδομένα και έβαλαν για τα καλά στις ράγες τα ακροδεξιά τρένα.

Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι ότι η Ευρώπη εφησυχάζει. Μετά τα καρδιοχτύπια για τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία την προηγούμενη χρονιά, «που αποσόβησαν τον κίνδυνο να αναδειχτεί ο πρώτος ακροδεξιός επικεφαλής ευρωπαϊκού κράτους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», μετά τον συναγερμό στην Ολλανδία, στη Γαλλία, αλλά και το πρόσφατο αποτέλεσμα στη Γερμανία, η Ευρώπη μοιάζει να συμβιβάζεται με την ανάβαση του γκρίζου, όταν δεν την εξωραΐζει.

Ο Χάντς-Κρίστιαν Στράχε «μοιάζει πιο ώριμος, γοητευτικός, υπεύθυνος και παρουσιάζει με γλυκύτητα, έως και χιούμορ, τις πιο σκληρές του προτάσεις» έγραψε η συντηρητική Die Presse.

Η επιστροφή του FPO στην κυβέρνηση δεν αναμένεται να προξενήσει κατακραυγή, όπως το 2000. Εννοείται ότι η υιοθέτηση κυρώσεων από την Ε.Ε. ηχεί σαν ανέκδοτο. Ιστορικό. Άλλωστε, το FPO δεν υποστηρίζει πλέον την έξοδο από την Ε.Ε. Αφού την ευρωπαϊκή πορεία δεν αμφισβητεί, η «κανονικότητα» έχει αποκατασταθεί, οι νεοναζιστικές ρίζες έχουν ξεχαστεί.

Ας το θυμούνται αυτό στις Βρυξέλλες την επόμενη φορά που δηλώσουν έκπληκτοι και απογοητευμένοι από πορεία που δεν βγαίνει.