Κόσμος
Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2006 20:54

Αδράνεια σημαίνει καταστροφή

Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική ύφεση «καταστροφικής έκτασης», το κόστος της οποίας μπορεί να φτάσει τα 5,5 τρισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό προειδοποίησε σήμερα ο σερ Νίκολας Στερν -πρώην επικεφαλής των οικονομολόγων της Παγκόσμιας Τράπεζας- κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αφιερωμένης στη δημοσίευση έκθεσης-βόμβα για το κλίμα στη Γη, που φέρει το όνομά του.

Την έκθεση είχε παραγγείλει στις αρχές του 2005 η κυβέρνηση Μπλερ σε μια προσπάθεια να εκτιμήσει τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στη Βρετανία και τον κόσμο έως το 2100.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης Στερν, για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα πρέπει να δεσμευθεί το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ σε περίπτωση που η παγκόσμια κοινότητα παραμείνει αδρανής, το κόστος μπορεί να είναι πενταπλάσιο έως εικοσαπλάσιο του ποσού αυτού.

«Η έκθεση Στερν θα πρέπει να μελετηθεί σε όλο τον πλανήτη ως η τελευταία λέξη όσον αφορά το λόγο για τον οποίο ο κόσμος πρέπει να δράσει τώρα για να περιορίσει τις ζημιές που προκαλούμε στον πλανήτη μας», υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «συντριπτικές» τις επιστημονικές αποδείξεις ότι η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Οι αποδείξεις είναι τώρα συντριπτικές. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι συνέπειες για τον πλανήτη μας θα είναι κυριολεκτικά καταστροφικές στο κοντινό μέλλον. Δεν υπάρχει τίποτε σοβαρότερο, τίποτε πιο επείγον, τίποτε που να απαιτεί περισσότερες αποφάσεις», τόνισε ο Τόνι Μπλερ.

Σύμφωνα με έκθεση της Γραμματείας της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές, οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μειώθηκαν ελαφρά στις βιομηχανικές χώρες την περίοδο 1990 - 2004, όμως η τάση είναι αυξητική την τετραετία 2000-2004.

Όπως επισημαίνεται, πρόοδος πρέπει με κάθε τρόπο να σημειωθεί στον τομέα των Μεταφορών, όπου οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 23,9% το διάστημα 1990-2004.

Ειδικότερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ευθύνονται για την εκπομπή του ενός τετάρτου του διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη και δεν έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, ενώ έχουν δεσμευθεί να μειώσουν κατά 6% τις εκπομπές μέχρι το 2012, αύξησαν κατά 15,8% τις εκπομπές κατά το διάστημα 1990-2004. Αντίθετα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το ίδιο χρονικό διάστημα, οι εκπομπές έχουν μειωθεί κατά 0,6%.

Σύμφωνα με την έκθεση, «σχετικά κοντά» στην επίτευξη των στόχων του Πρωτοκόλλου του Κιότο, είναι η Βρετανία (μείωση στις εκπομπές αερίων κατά 14,3%), η Γαλλία, η Γερμανία (μείωση κατά 17,2%), η Ισλανδία, το Μονακό και η Σουηδία.

Μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, η Τουρκία αύξησε κατά 72,6% τις εκπομπές της, ενώ στον αντίποδα η Λιθουανία τις μείωσε κατά 60,4%.

Ενθαρρυντικές είναι και οι επιδόσεις των χωρών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης: η Τσεχική Δημοκρατία (-25%), η Σλοβακία (-30,4%), η Πολωνία (-31,2%), η Ουγγαρία (-31,8%) και η Ρωσία (-32%). Αντίθετα, τις χειρότερες επιδόσεις είχαν την ίδια περίοδο η Ισπανία (+49%) και η Πορτογαλία (+41%).

Το Πρωτόκολλο του Κιότο το οποίο ετέθη σε ισχύ το 2005, επιβάλλει περιορισμό στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2012, με στόχο τη μέση μείωση κατά 5% την περίοδο 2008-2012, σε σχέση με το 1990. Το Πρωτόκολλο θα βρεθεί στο επίκεντρο νέας διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα από τις 6 έως τις 17 Νοεμβρίου στο Ναϊρόμπι.