Πολιτική
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 21:15

Αλ. Τσίπρας: Η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει

«Είναι φανερό ότι η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες.

«Είναι φανερό ότι η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες. 

Μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στη Λάρισα το βράδυ της Τετάρτης, επεσήμανε ότι «το 2017 θα κλείσει με μπροστά τον αριθμό 2 στο ποσοστό του ρυθμού ανάπτυξης».

«Ακόμη και οι “άσπονδοι φίλοι” μας, το ΔΝΤ,  που συστηματικά υποτιμούσε τις προβλέψεις του για την Ελλάδα από το 205 και μετά, προβλέπει ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα φτάσει το 2,65%. Εγώ πιστεύω ότι θα έχουμε παραπάνω», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Έκανε επίσης λόγο για έκρηξη επενδύσεων και ιδιωτικής κατανάλωσης μετά από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Όπως είπε, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σχεδιαστεί το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η ανάπτυξη να δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

«Θέλουμε η ανάπτυξη να είναι δίκαιη»

«Εμείς θέλουμε η ανάπτυξη να είναι δίκαιη. Η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρξει», τόνισε και διευκρίνισε ότι «για εμάς ανάπτυξη δεν είναι η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η διάλυση του κοινωνικού κράτους».

«Θέλουμε η ανάπτυξη να συμβαδίζει με το περιβάλλον και να σέβεται τους φυσικούς πόρους και να βασίζεται στην διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, στην εξωστρέφεια και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

«Για τον Αχελώο πρέπει να υπάρξει λύση ρεαλιστική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και βοηθητική για την αγροτική παραγωγή»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού, σημείωσε ότι αφορά τόσο τη βιωσιμότητα, όσο και την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής.

Τόνισε ότι τα σενάρια της ανάπτυξης είχαν συνδεθεί με το έργο της εκτροπής του Αχελώου, ωστόσο -όπως είπε- το συγκεκριμένο έργο «έγινε η δικαιολογία για την υποχρηματοδότηση της Θεσσαλίας».

«Μια επιλογή που καθυστέρησε άλλα έργα υποδομής. Επέτρεψε την υπερκατανάλωση νερού, εξαιτίας και του μηδενικού περιβαλλοντικού ελέγχου», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι για τον Αχελώο πρέπει να υπάρξει λύση ρεαλιστική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και πραγματικά βοηθητική για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

Τόνισε πως το σχέδιο εκτροπής του Αχελώου έχει απορριφθεί, για περιβαλλοντικούς λόγους από έξι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ υπάρχει ακόμα νέα εκκρεμότητα στο ΣτΕ. 

Συγκεκριμένα μέτρα στον πρωτογενή τομέα

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αδυναμίες του πρωτογενούς τομέα, τις οποίες απέδωσε σε «μια συγκεκριμένη πολιτική του παρελθόντος, παρά τους σημαντικούς πόρους που κατευθύνθηκαν στον αγροτικό τομέα από τα ευρωπαϊκά ταμεία».

Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα στις εξής κατευθύνσεις:

  1. την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, μέσα από την υποστήριξη των νέων αγροτών.
  2. την επανεκκίνηση για τα συλλογικά συνεργατικά σχήματα των αγροτών. «Οργανώσεις παραγωγών, ομάδες και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν, χωρίς, όμως τις παθογένειες του παρελθόντος», συμπλήρωσε.
  3. την ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και την εθνική και τοπική πιστοποίηση της ποιότητας αυτής.
  4. τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή.
  5. μέτρα και δράσεις ενάντια στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, τις παράνομες ελληνοποιήσεις, τις παράνομες εισαγωγές και τις εναρμονισμένες πρακτικές σε κάθε κλάδο και τομέα.
  6. τη βελτίωση της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, με στόχο τη μεγιστοποίηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τη διαχείριση των εξαγωγικών δικτύων διανομής.
  7. την ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής. «Όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, που είναι καλλιέργειες με μεγάλη προστιθέμενη αξία», εξήγησε.
  8. την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στον χώρο και την υποστήριξη της από νέο επιστημονικό δυναμικό.
  9. την επέκταση και αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών για αγροτικούς δρόμους και αρδευτικά κανάλια.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να πριμοδοτεί "δήθεν παραγωγούς", όπως έπραξαν με πολιτικές τους επιλογές κυβερνήσεις του παρελθόντος», υπογράμμισε.

Απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να συζητήσει για τολμηρές τομές που είναι ώριμες στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση και -σχολιάζοντας την αναφορά του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού περί ανάγκης συναινέσεων και συνεννοήσεων- επισήμανε ότι σε αυτό το πλαίσιο οι εκλεγμένοι της αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να αρνούνται την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ