Πολιτιστικά
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 08:00

Όγδοη «Έκπληξη» για τους άστεγους της Αθήνας

Για μια ακόμα φορά, η Τέχνη θέτει υπό τη σκέπη της τους άστεγους της Αθήνας, αφού η καλλιτεχνική κοινότητα στέκεται στο πλάι τους για 8η χρονιά, μέσα από την έκθεση «Έκπληξη 8!», που εγκαινιάζεται στον χώρο «Γη Κ44» (Κωνσταντινουπόλεως 44 - Γκάζι), την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Για μια ακόμα φορά, η Τέχνη θέτει υπό τη σκέπη της τους άστεγους της Αθήνας, αφού η καλλιτεχνική κοινότητα στέκεται στο πλάι τους για 8η χρονιά, μέσα από την έκθεση «Έκπληξη 8!», που εγκαινιάζεται στον χώρο «Γη Κ44» (Κωνσταντινουπόλεως 44 - Γκάζι), την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Κολλάρου, η «Έκπληξη», η ετήσια έκθεση για την υποστήριξη των αστέγων της Αθήνας, διοργανώνεται από την εικαστική πλατφόρμα artAZ, η οποία λειτουργεί σαν γέφυρα μεταξύ της ελληνικής και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής, στοχεύοντας, κυρίως, στην επί της ουσίας προώθηση της ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό, αλλά και στη συσπείρωση της εγχώριας εικαστικής κοινότητας, με σκοπό την ενδυνάμωσή της.

Το εγχείρημα αυτό πραγματοποιείται με τη συνεργασία της «Κλίμακας», του μη κερδοσκοπικού κοινωνικού φορέα, ο οποίος παρέχει πολύπλευρες υπηρεσίες σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης στους άστεγους συμπολίτες μας, περιλαμβάνοντας δράσεις, από την πρόληψη έως την αποκατάσταση.

Μια διεθνής εκστρατεία που συσπειρώνει τον εικαστικό κόσμο

Η «Έκπληξη» είναι μια διεθνής εκστρατεία, που συσπειρώνει τον εικαστικό κόσμο και χρησιμοποιεί την τέχνη σαν μέσο επίλυσης σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων. H πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2009, από το artAZ, και, μέσα από την αγάπη του κοινού, έγινε θεσμός. Περισσότεροι από 2.000 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έχουν, μέχρι στιγμής, προσφέρει τα έργα τους αφιλοκερδώς, μέσα από 9 εκθέσεις φεστιβαλικού χαρακτήρα. Οι καλλιτέχνες δημιουργούν μικρά έργα, που διατίθενται σε ενιαία συμβολική τιμή (50 ευρώ), ώστε να μπορεί ο καθένας να υποστηρίξει τον σκοπό και, κάνοντάς το, να αποκτήσει ένα πολύτιμο ενθύμιο.

Ποια είναι η έκπληξη;

Η ταυτότητα του καλλιτέχνη είναι μυστική και αποκαλύπτεται μετά την αγορά του έργου. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επιλέξουν τέχνη, με μόνο οδηγό το προσωπικό τους γούστο. Στην «Έκπληξη», συμμετέχουν καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων, καταξιωμένοι και πρωτοεμφανιζόμενοι, μικροί και μεγάλοι, Έλληνες και ξένοι. Αυτό που τους ενώνει είναι η διάθεσή τους να κάνουν τον κόσμο πιο όμορφο μέσα από τη δουλειά τους.

Εκατοντάδες μικρά έργα περιμένουν και φέτος το κοινό, για να του δείξουν το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης τέχνης και τις τάσεις και τα εικαστικά ρεύματα της εποχής. Το πρώτο στάδιο της έκθεσης πραγματοποιείται online στο artAZ (artaz.gr). Στη σελίδα της έκθεσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα έργα και να σημειώσουν τους κωδικούς που τους ενδιαφέρουν, προκαταβολικά. Τα έργα ανανεώνονται καθημερινά, μέχρι τα εγκαίνια της έκθεσης.

Μεταξύ 13 και 15 Οκτωβρίου, η έκθεση θα μεταφερθεί στον χώρο «Γη Κ44», όπου θα πραγματοποιηθεί και η πώληση των έργων. Και φέτος, η ανταπόκριση των καλλιτεχνών είναι μεγάλη. Ήδη, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 280 έργα τέχνης και, όπως πάντα, προστίθενται συμμετοχές μέχρι την τελευταία στιγμή. Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στο Πρόγραμμα Στήριξης Αστέγων της «Κλίμακας».

«Θέλω να πιστεύω ότι θα επιτύχουμε και φέτος»

Μιλώντας μας για την «Έκπληξη», η Αλεξάνδρα Κολλάρου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Χρησιμοποιούμε την οικουμενική γλώσσα της τέχνης και τη δύναμή της να δημιουργεί γέφυρες και να φέρνει θετική αλλαγή. Η “Έκπληξη” είναι μία εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα, αλλά δεν σταματάει εκεί - είναι, ταυτόχρονα, μια γιορτή της τέχνης. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή και, την ίδια στιγμή, καταβάλλοντας ένα συμβολικό αντίτιμο, να αποκτήσουν ένα μοναδικό αυθεντικό έργο τέχνης και να συμβάλουν ενεργά στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων μας.

Στην καρδιά της δράσης, βρίσκονται, φυσικά, οι καλλιτέχνες που προσφέρουν αφιλοκερδώς τα έργα τους. Έχουμε δίπλα μας πολύ καταξιωμένους καλλιτέχνες, μαζί με πρωτοεμφανιζόμενους και όλα τα ενδιάμεσα στάδια. Η έκθεση υποστηρίζεται και από τη διεθνή εικαστική κοινότητα, με έργα να καταφθάνουν από πολλά σημεία του κόσμου, με πιο εντυπωσιακό, φέτος, δύο που μας ήρθαν από το Μεξικό.

Αφαιρώντας την υπογραφή, αφαιρούμε και την όποια πίεση δημιουργείται εξαιτίας της. Ο θεατής μένει αντιμέτωπος με το έργο και το αντίκτυπο που έχει στην ψυχή του.

Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να προσφέρεις, κάνοντας αυτό που ξέρεις. Είμαστε καλλιτέχνες, ξέρουμε να φτιάχνουμε έργα, εκθέσεις. Ακολουθούμε μια εναλλακτική διαδρομή, για να φτάσουμε στην προσφορά.

Η έκθεση είναι εξαιρετικά δημοφιλής, αλλά πάντα υπάρχει άγχος για το αποτέλεσμα. Θέλω να πιστεύω ότι θα επιτύχουμε και φέτος. Έχουμε συγκεντρώσει υπέροχα έργα και καλούμε όλους να στηρίξουν την “Έκπληξη”, να προσφέρουν και να γνωρίσουν τη μαγεία της σύγχρονης τέχνης».

Πληροφορίες

«Γη Κ44»: Κωνσταντινουπόλεως 44 - Γκάζι. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Σάββατο 14 Οκτωβρίου: 12:00 - 20:00, Κυριακή 15 Οκτωβρίου: 12:00 - 16:00.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]