Κόσμος
Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2006 12:40

Τουρκία - Μνημόνιο συνεργασίας για τη συμπαραγωγή του νέου μαχητικού F-35

Μνημόνιο συνεργασίας για τη συμπαραγωγή του νέου μαχητικού αεροσκάφους F-35 (πιο γνωστού ως JSF-Joint Strike Fighter) θα υπογράψει εντός του Νοεμβρίου η Τουρκία.

Το θέμα βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας της ημίωρης συνάντησης που είχαν στο Πεντάγωνο ο επισκεπτόμενος την Ουάσιγκτον τούρκος υπουργός Αμυνας Βερντί Γκιονούλ με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ. Τον τούρκο αξιωματούχο συνοδεύει ο υφυπουργός Αμυνας αρμόδιος για θέματα αμυντικών προμηθειών Μουράτ Μπαγιάρ.

«Μας ζητούν να υπογράψουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας πριν το τέλος Νοεμβρίου και θα το πράξουμε μαζί με άλλες εννέα χώρες» δήλωσε ο κ. Γκιονούλ. Με την υπογραφή του μνημονίου η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία και η Νορβηγία, θα δεσμευθούν για την αγορά μαχητικών F-35.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στην Ουάσινγκτον, η συζήτηση των δυο υπουργών επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις τουρκικές αμυντικές προμήθειες και συγκεκριμένα στην αγορά ελικοπτέρων Απάτσι και μαχητικών αεροσκαφών F-35. Κατά τη συνάντηση ο τούρκος υπουργός Αμυνας διερεύνησε επίσης τη δυνατότητα εφοδιασμού των υπό προμήθεια αεροσκαφών F-35 με ηλεκτρονικά συστήματα τουρκικής τεχνογνωσίας, αλλά η επιλογή αυτή προσκρούει στην αμερικανική νομοθεσία.

Πηγή ΑΠΕ