Κόσμος
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 17:13

Βαρκελώνη: Η καταλανική αστυνομία απέκλεισε το κοινοβούλιο εν όψει ομιλίας Πουτζντεμόν

Η αστυνομία έκλεισε «για λόγους ασφαλείας» την πρόσβαση στο πάρκο που περιβάλλει το τοπικό καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη, απ΄ όπου ο πρόεδρος της κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ) Κάρλες Πουτζντεμόν ενδέχεται να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η αστυνομία έκλεισε «για λόγους ασφαλείας» την πρόσβαση στο πάρκο που περιβάλλει το τοπικό καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη, απ΄ όπου ο πρόεδρος της κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ) της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν ενδέχεται να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

«Για λόγους ασφαλείας, το πάρκο Θιουταδέλα όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο θα κλείσει για το κοινό σήμερα», ανακοίνωσαν οι Mossos d’ Esquadra, δηλαδή η καταλανική αστυνομία, στον λογαριασμό τους στο τουίτερ.

Οι δυνάμεις της τάξης θέλουν να «αποτρέψουν οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία θα ασκείτο πίεση στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα», διευκρίνισε εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι την Κυριακή, στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, «μια ομάδα εισήλθε διά της βίας στο πάρκο και εκσφενδόνισε αντικείμενα κατά του κοινοβουλίου».

«Προσπαθούμε να αποτρέψουμε αυτού του είδους τις καταστάσεις, που προκαλούνται τόσο από ενωτικούς διαδηλωτές όσο και από ριζοσπαστικές αυτονομιστικές ομάδες», υπογράμμισε.

Οι κυριότερες αυτονομιστικές οργανώσεις στην Καταλονία έχουν καλέσει σε διαδήλωση μπροστά από το κοινοβούλιο «σε υποστήριξη και προάσπιση της κήρυξης της ανεξαρτησίας», όμως, μετά το κλείσιμο του πάρκου, τα μέλη τους θα πρέπει να συγκεντρωθούν έξω από αυτή την περίμετρο.

Ο Πουτζντεμόν αναμένεται να πάρει τον λόγο στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) ενώπιον του κοινοβουλίου, όπου οι αυτονομιστές διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία, για να αναφερθεί στις συνέπειες του παράνομου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου, κατά το οποίο, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, το «Ναι» κέρδισε με ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ψήφων και όπου το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 43%.

Το «δημοψήφισμα», η διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορευθεί από την ισπανική Δικαιοσύνη και το σχέδιο για αυτονομία ενέτειναν τις εντάσεις, που ήταν ήδη ισχυρές, με τη Μαδρίτη αλλά και μεταξύ των Καταλανών.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Καταλανοί τάσσονται με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της διενέργειας επίσημου δημοψηφίσματος, αλλά η πλειονότητα τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Την Κυριακή 350.000 έως 950.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε τεράστια διαδήλωση στη Βαρκελώνη κατά της ανεξαρτησίας.

Είναι άγνωστο εάν ο Κάρλες Πουτζντεμόν υπολογίζει πράγματι να κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας απόψε, εάν σκέπτεται να κάνει μια κήρυξη ανεξαρτησίας που θα ισχύσει αργότερα ή αν θα περιοριστεί σε μια συμβολική κήρυξη, υπογραμμίζοντας ότι επείγει να γίνει διάλογος και προκαλώντας έτσι το ξεκίνημα μιας διαδικασίας σε στάδια.

Στη Μαδρίτη, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας, με όποια μορφή, ίσως προσπαθήσει να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής, ένα μέτρο που δεν έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977.