Κόσμος
Κυριακή, 08 Οκτωβρίου 2017 21:32

Αναστέλλει τις υπηρεσίες έκδοσης βίζας η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Τουρκία

Τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) -εκτός των θεωρήσεων μετανάστευσης- ανέστειλε η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Τουρκία, δηλώνοντας πως επιθυμει να «επανεκτιμήσει» τη δέσμευση της Άγκυρας προς το προσωπικό της.

Τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) -εκτός των θεωρήσεων μετανάστευσης- ανέστειλε η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Τουρκία, δηλώνοντας πως επιθυμεί να «επανεκτιμήσει» τη δέσμευση της Άγκυρας προς το προσωπικό της.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Τουρκίας ανταπέδωσε το μέτρο, ανακοινώνοντας ότι αναστέλλει την έκδοση θεωρήσεων εισόδου για τους Αμερικανούς, με εξαίρεση μόνο τις βίζες για μετανάστες.

«Τα πρόσφατα γεγονότα ανάγκασαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσει σε επανεκτίμηση της δέσμευσης της κυβέρνησης της Τουρκίας για την ασφάλεια των αμερικανικών αποστολών και του προσωπικού τους», επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

«Προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των επισκεπτών στην πρεσβεία μας και τα προξενεία μας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επανεκτίμησης, αναστείλαμε -με άμεση ισχύ- όλες τις υπηρεσίες έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για μη μετανάστες σε όλες τις διπλωματικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, οι τουρκικοί περιορισμοί κατά τα φαινόμενα πηγαίνουν παραπέρα από εκείνους που ανακοινώθηκαν από την Ουάσιγκτον, καθώς θα εφαρμοστούν «στις βίζες που καταχωρούνται σε διαβατήρια, στις ηλεκτρονικές βίζες και στις βίζες που εκδίδονται στα σύνορα», πέραν των θεωρήσεων εισόδου που εκδίδονται στις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Την περασμένη εβδομάδα, υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη συνελήφθη με την κατηγορία ότι έχει διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν -τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα για την απόπειρα πραξικοπήματος- προκαλώντας τη δυσφορία της Ουάσιγκτον.

Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας έχει αυξηθεί εξαιτίας της αμερικανικής υποστήριξης στην κουρδική ένοπλη οργάνωση YPG στη Συρία, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τον συριακό βραχίονα του PKK. Επίσης η Άγκυρα ασκεί πιέσεις στην Ουάσιγκτον για να προχωρήσει στην έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα τον οποίο κατηγορεί πως ενορχήστρωσε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP