Κόσμος
Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2006 17:39

Η Ευρώπη, η Ρωσία και η πετροπολιτική

Οταν οι Ευρωπαίοι μιλούν σήμερα για τους φόβους ενός «νέου Ψυχρού Πολέμου», αναφέρονται πράγματι στη θερμοκρασία. Αν η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, οι Ευρωπαίοι θα κρυώσουν. Το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία, και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το 2030 στο 70%.

Οπως λέει ο γερμανός ειδικός για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιόζεφ Γιόφε, η Ρωσία ασκεί πολύ μεγαλύτερη επιρροή στη Δυτική Ευρώπη με τους αγωγούς φυσικού αερίου απ' όση άσκησε ποτέ με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SS-20.

«Πριν από δέκα χρόνια πιστεύαμε ότι η Ρωσία είχε βγει από το παιχνίδι», τονίζει ο Γιόφε. «Ξέραμε όμως ότι μια μέρα θα ξαναμπεί. Ξαφνικά, με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, συνέβη ακριβώς αυτό, και με πιο επιδέξιο τρόπο. Η εικόνα που έχουμε για τη Ρωσία είναι το λιμάνι Μουρμάνσκ, όπου σαπίζει ο ρωσικός στόλος. Ομως η ισχύς έχει πολλά πρόσωπα».

Το BBC επικαλέστηκε πριν από μερικές ημέρες έναν ευρωπαίο αξιωματούχο που περιέγραψε ως εξής τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στον Πούτιν: «Ξέρετε τι συμβαίνει όταν βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο με τον Πούτιν; Κατεβάζουν το παντελόνι τους, και λένε: "Σ' αγαπάω, Βλαντίμιρ"». Σύμφωνα με ανώτατο γερμανό αξιωματούχο, αυτό που θέλει η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η περαιτέρω σύσφιξη των ενεργειακών της δεσμών με τη Ρωσία, ώστε να μην μπορέσει η Ρωσία να «κλείσει τη στρόφιγγα».

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, θέλει να αναμιχθεί η Gazprom σε περισσότερα ενεργειακά προγράμματα στην Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο, η Ρωσία θα είναι κυρίαρχη της βιομηχανίας που ξεκινά από τις δικές της πετρελαιοπηγές και καταλήγει στους μετρητές φυσικού αερίου του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην ενέργεια να διχάζει την Ευρώπη όπως τη δίχαζε κάποτε ο κομμουνισμός», είπε πρόσφατα ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Ο κίνδυνος αυτός, όμως, υπάρχει. Η Ρωσία έχει πυρηνικά όπλα και πετρέλαιο, και σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει για να αυξήσει τον γεωπολιτικό της ρόλο στην Ευρώπη.

Πηγή: International Herald Tribune