Πολιτική
Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2006 18:24

Ανθιμος: Ανά τον κόσμο οι Εκκλησίες πρωτοστατούν στην ίδρυση ιδιωτικών σχολείων

«Η Παιδεία στη χώρα μας, είναι συνυφασμένη με το χαρακτήρα και τη δομή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γι' αυτό και σύμφωνα με την Χριστιανική διδασκαλία, οι ιερείς νιώθουν και πνευματικοί δάσκαλοι. Ωστόσο τα ιδιωτικά σχολεία δεν θα πρέπει να σας ξενίζουν αφού ανά τον κόσμο οι Εκκλησίες πρωτοστατούν σε αυτόν τον τομέα. Αλλωστε υπάρχουν και στη χώρα μας περίφημα σχολεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Εξάλλου δεν πρόκειται για εκκλησιαστικές σχολές, αφού θα τηρείται το αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων του υπουργείου Παιδείας».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σχολεία που προτίθεται να ιδρύσει η Εκκλησία σε μητροπόλεις.

Το ΚΚΕ «είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την ύπαρξη, λειτουργία και ανάμειξη οποιασδήποτε ιδιωτικής - επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Παιδείας με όποια μορφή αυτή και αν εμφανίζεται (μη κερδοσκοπική, μη κρατική) και με οποιοδήποτε φορέα και αν υλοποιείται (Εκκλησία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΓΣΣΕ κλπ).

Η επιδίωξη της Εκκλησίας να αποκτήσει κι αυτή εκτός από Πανεπιστήμια και ιδιόκτητα σχολεία, με δίδακτρα κλπ. αποκαλύπτει το πόσο αντιδραστικοί είναι οι στόχοι της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που προωθούν, με την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος».