Πολιτική
Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2006 16:19

Καραμανλής: Εναπόκειται στην Αγκυρα ο αποκλεισμός του εκτροχιασμού της

Δεν μπορεί να παρατείνεται επ' αόριστον «η πολιτική παραδοξότητα της μη αναγνώρισης ενός κράτους-μέλους από ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την εξωτερική πολιτική, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς την Αγκυρα ότι ναι μεν η Ευρώπη έχει τοποθετήσει «και τις ράγες και τη σηματοδότηση, που οδηγούν στην ένταξη, μηχανοδηγός, όμως, στη δική της πορεία είναι η ίδια η Αγκυρα». Ο κ. Καραμανλής είπε επίσης ότι «οι ευρωπαϊκές γραμμές είναι οι μόνες που εξασφαλίζουν στη γείτονα σταθερή ευρωπαϊκή πορεία. Είναι οι μόνες γραμμές που εγγυώνται πως δεν θα υπάρξει εκτροχιασμός του τρένου στη διαδρομή του προς την Ευρώπη. Το ενδεχόμενο αυτό δεν το θέλουμε. Εναπόκειται, όμως, στην Αγκυρα να το αποκλείσει».

«Η υποχρέωση εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ενωσης είναι αυτοτελής» είπε ο κ. Καραμανλής, πρόασθεσε ότι «οι απόπειρες βελτίωσης της κατάστασης όσον αφορά το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας και των μειονοτικών δικαιωμάτων έμειναν δυστυχώς απόπειρες» και τόνισε ότι για την επίτευξη σταθερών σχέσεων καλής γειτονίας «δεν βοηθά η διατήρηση του απαράδεκτου αναχρονισμού του casus belli».

«Τα προβλήματα υποδεικνύουν την ανάγκη συνένωσης των δυνάμεών μας σε κοινούς στόχους. Απαιτούν ενότητα και ομοψυχία στις μεγάλες εθνικές υποθέσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

Παπανδρέου: Aδράνεια και αβουλία στα εθνικά θέματα

Για κατασπατάληση του κεφαλαίου αξιοπιστίας της χώρας που είχαν εξασφαλίσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ καθώς και για αδράνεια για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον Πρωθυπουργό άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικά με το Κυπριακό και τις τρέχουσες εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις και πρότεινε την κατάθεση πρότασης για αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η ελληνική εξωτερική πολιτική υπό τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διέπεται από φόβο σε σχέση με το πολιτικό κόστος, αδράνεια και αβουλία, με αποτέλεσμα να κατασπαταληθεί το κεφάλαιο αξιοπιστίας και κύρους της χώρας, που είχαν εξασφαλίσει, όπως υποστήριξε, οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Kαραμανλής: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί σας

Το να αναρωτιέται κανείς, αν αλλάξαμε πολιτική ως προς την ενθάρρυνση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, σημαίνει είτε ότι δεν κατάλαβε τι λέμε χρόνια τώρα, είτε ότι η αναφορά αυτή έγινε για λόγους ρητορικούς και για να δημιουργηθεί ένταση και εντυπώσεις, απάντησε ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου. Ο κ. Κ. Καραμανλής αντέκρουσε τις αιτιάσεις του κ. Γ. Παπανδρέου ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική απαξίωσης της χώρας.

Οσο για την, εκ μέρους του κ. Παπανδρέου, επαναφορά της θέσης για «εγκατάλειψη του Ελσίνκι» από την κυβέρνηση, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο κ. Παπανδρέου ξεχνά ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο, το Δεκέμβριο του 2002 καθόρισε ότι η Τουρκία θα κρινόταν το 2004 «μόνο στη βάση εσωτερικών πολιτικών κριτηρίων», ενώ «δεν γινόταν τότε καμία αναφορά σε δεσμεύσεις Τουρκίας για τις εξωτερικές σχέσεις της». «Τα συμπεράσματα του 2002 δεν σας επιτρέπουν να επαναλαμβάνετε αβάσιμους ισχυρισμούς», είπε ο κ. Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει ακόμα στη λογική της χειραγώγησης της Κύπρου. «Δεν είμαστε εμείς που επιχειρήσαμε να πιέσουμε τους Ελληνες της Κύπρου να αποδεχθούν ένα σχέδιο που θεωρούσαν λάθος», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Παπαρήγα: Αναφαίρετο δικαίωμά μας η επέκταση στα 12 μίλια

Είμαστε υπερ μιας ειρηνικής συμβίωσης όχι μόνο στο επίπεδο των λαών αλλά και των κυβερνήσεων και των κρατών. Δεν έχουμε κανένα λόγο να οξύνουμε τις αντιθέσεις μας, υπάρχουν όμως και όρια, όπως η επέκταση των 12 μιλίων που είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας. Αυτό τόνισε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της και πρόσθεσε ότι «εμείς απορρίπτουμε την τεχνική συμφωνία στο Αιγαίο».

Aλαβάνος: Ναι στην ένταξη, αλλά όχι ανέξοδα

«Είμαστε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., οφείλει όμως η γειτονική χώρα να εφαρμόσει τις νομικές της υποχρεώσεις και το πρωτόκολλο της Aγκυρας. Η ενταξιακή της πορεία πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα και όχι να γίνεται ανέξοδα η αναβάθμιση της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και τόνισε ότι είναι άμεση ανάγκη να συγκληθεί το πολιτικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής.