Κόσμος
Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2006 17:03

Φίλοι του Ερντογάν και σκεπτικιστές, μετρούν τις δυνάμεις τους

Η μισή Ευρώπη, σήμερα, θα έσβηνε ευχαρίστως εκείνη τη νύχτα του Δεκεμβρίου, πριν από δύο χρόνια, στο ξενοδοχείο Conrad των Βρυξελλών, όταν το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. από σενάριο επί χάρτου έπαιρνε σάρκα και οστά μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εγκατασταθεί στη βασιλική σουίτα του ξενοδοχείου στον τέταρτο όροφο, και διάφοροι Ευρωπαίοι ηγέτες, από τον Γκέρχαρντ Σρέντερ μέχρι τον Τόνι Μπλερ, από τον Βέλγο Γκι Βέρχοφσταντ μέχρι τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έκαναν ουρά για να τον καλοπιάσουν.

Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2005, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μέσα σε ένα κλίμα αισιοδοξίας, διαπραγματεύσεις που αφορούσαν 35 κεφάλαια. Ενα χρόνο μετά, οι κυβερνήσεις εκείνες που είχαν βάλει στοίχημα για τον Ερντογάν τον μεταρρυθμιστή, αισθάνονται σήμερα βαθειά απογοητευμένες.

Αντιθέτως, για τους τουρκο-σκεπτικιστές ήρθε η ώρα της εκδίκησης.

Στο Βερολίνο η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία ανέκαθεν τάσσoνταν υπέρ μιας εταιρικής σχέσης με την Τουρκία και όχι υπέρ της πλήρους ένταξης, σήμερα είναι σε θέση να στηρίξει με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία τη θέση της απέναντι στους σοσιαλδημοκράτες συμμάχους της που είναι οπαδοί της πλήρους ένταξης.

Στη Γαλλία είναι γνωστές οι θέσεις του Νικολά Σαρκοζί για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ενωμένη Ευρώπη.

Σε περίπτωση ένταξής της, η Τουρκία θα απελευθέρωνε ανεξέλεγκτα κύματα μεταναστών, υποστηρίζουν, εκτός από το Βερολίνο, η Αυστρία του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, η Ολλανδία του Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε , η Δανία του Αντερς Φογκ Ρασμούσεν. Η ένταξη περίπου 75 εκατομμυρίων μουσουλμάνων σημαίνει αλλοίωση της ιστορικής ταυτότητας της Ευρώπης, λέει η Πολωνία των δίδυμων αδελφών Καζίνσκι.

Εάν σήμερα έπρεπε να ψηφίσουν, ακόμη και η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, ίσως και η Τσεχία θα έλεγαν «όχι» στην Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά, το μπλοκ της Μ. Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας εργάζεται για μια συμβιβαστική λύση. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να υπάρξει μια μερική αναστολή των διαπραγματεύσεων σε τρία επίμαχα κεφάλαια (τελωνεία, ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, μεταφορές) και η διαπραγμάτευση να προχωρήσει πάνω στα υπόλοιπα. Αυτή είναι θέση, την οποία στηρίζουν οι Βρετανοί και οι Ιταλοί.

Αλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Σουηδία προτείνουν το πάγωμα των διαπραγματεύσεων σε οκτώ κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένου εκείνου της δικαιοσύνης. Θα εξαρτηθεί από τον τελικό συσχετισμό ισορροπιών μέσα στο Συμβούλιο.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι διχασμένο. Ο Γερμανός πρόεδρος του Χανς Γκερτ Πέτερινγκ ευθυγραμμίζεται με την Αγκελα Μέρκελ. Οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι τάσσονται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Υπέρ της συνέχισης τάσσονται, επίσης, οι σοσιαλιστές και οι ελεύθεροι δημοκράτες.

Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διχασμένη. Ο Μπαρόζο και οι επίτροποι Ολι Ρεν, Φράνκο Φρατίνι, Μαργκότ Βάλστρομ, Γκίντερ Φερχόιγκεν, Χοακίν Αλμούνια, Πίτερ Μάντελσον είναι πεπεισμένοι πως δεν είναι δυνατόν να μηδενιστούν τα πάντα. Ενώ οι επίτροποι Μπενίτα Φερέρο - Βάλντερ, Νίλι Κρες , Ζακ Μπαρό, Σταύρος Δήμας, Γιαν Φίγκελ και Μάρκος Κυπριανού κρατούν επιφυλάξεις.

ΠΗΓΗ: Κοριέρε ντελα Σέρα, ΑΠΕ-ΜΠΕ * Η φωτογραφία είναι από το www.flickr.com .