Mag
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 13:50

Χάκερς ενώνουν τις δυνάμεις τους υπέρ του καταλανικού δημοψηφίσματος

Τη συνδρομή χάκερς από όλον τον κόσμο φαίνεται πως έχουν εξασφαλίσει οι καταλανικές αρχές, σε μία προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανή την ιστοσελίδα του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.

Τη συνδρομή χάκερς από όλον τον κόσμο φαίνεται πως έχουν εξασφαλίσει οι καταλανικές αρχές, σε μία προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανή την ιστοσελίδα του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.

Μετά τη δικαστική απόφαση για να «κατέβει» η επίσημη ιστοσελίδα του δημοψηφίσματος και να κατασχεθεί οποιοδήποτε προεκλογικό υλικό, η καταλανική κυβέρνηση επιχείρησε να ενεργοποιήσει δύο νέες ιστοσελίδες στη Βρετανία και το Λουξεμβούργο, ωστόσο και εκείνες έκλεισαν κατόπιν δικαστικής εντολής.

Αμέσως μετά τις πρώτες απαγορεύσεις το Partit Pirata de Catalunya, που εκπροσωπεί τους «ψηφιακούς ακτιβιστές» της Καταλωνίας, κάλεσε τους απανταχού χάκερς να συνεργαστούν ώστε να κρατήσουν ανοικτούς όσους δυνατόν περισσότερους ιστότοπους, οι οποίοι θα προσφέρουν πληροφόρηση και οδηγίες στους ψηφοφόρους για τον τρόπο και τους τόπους διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που έχει προκηρυχθεί για την 1η Οκτωβρίου.

Ο πρώτος που προσέτρεξε να στηρίξει το κάλεσμα του Partit Pirata ήταν ο ιδρυτής της ιστοσελίδας WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ενώ ακολούθησαν πολλές οργανώσεις οι οποίες διεθνώς υποστηρίζουν τα ψηφιακά δικαιώματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές ιστοσελίδες με πληροφορίες για το δημοψήφισμα.

Παρά την κινητοποίηση, πάντως, οι ισπανικές αρχές άσκησαν δικαστικές διώξεις σε βάρος στελεχών του Partit Pirata, κλείνοντας δεκάδες ιστοτόπους. Από την πλευρά της, η καταλανική κυβέρνηση ενημερώνει τακτικά τους πολίτες για τους νέους ιστότοπους κι εφαρμογές που μπορούν να συμβουλευτούν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ