Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η οποία καθιερώθηκε το 1999 και διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος, Καρδίας - Αγγείων (Ε.Ε.Χ.Θ.Κ.Α), διοργανώνει την εκδήλωση ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΡΔΙΑΣ - ΑΝΑΣΕΣ ΖΩΗΣ με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ευεργετικές συνέπειες της καθημερινής άσκησης.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς η οποία καθιερώθηκε το 1999 και διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος, Καρδίας - Αγγείων (Ε.Ε.Χ.Θ.Κ.Α), διοργανώνει την εκδήλωση ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΡΔΙΑΣ -ΑΝΑΣΕΣ ΖΩΗΣ με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ευεργετικές συνέπειες της καθημερινής άσκησης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2017 στις 11:00 π.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και περιλαμβάνει χαιρετισμούς και χρήσιμες συμβουλές υγείας κατά την προσυγκέντρωση και στη συνέχεια περίπατο κατά μήκος του Θωρηκτού Αβέρωφ.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση για τα οφέλη της βάδισης ως μέσο αποκατάστασης χειρουργηθέντων καρδιοπαθών, πρόληψης διαφόρων παθολογιών καθώς επίσης και η ενημέρωση σε θέματα που σχετίζονται με τη σωστή διατροφή και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Γιατί όμως βάδιση; Γιατί σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος, Καρδίας - Αγγείων είναι ένα πολύτιμο φάρμακο χωρίς παρενέργειες, που σώζει ζωές.
Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της (Ε.Ε.Χ.Θ.Κ.Α), πλήθος κλινικών μελετών έχουν καταδείξει τις τελευταίες δεκαετίες πως τα άτομα που έχουν έστω μέτρια φυσική κατάσταση, διατρέχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά νοσήματα και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας τους, σε σύγκριση με όσους δεν γυμνάζονται ποτέ.
Η καρδιά είναι ο πιο σκληρός μυς του ανθρώπινου σώματος και προκειμένου να παραμείνει υγιής, χρειάζεται «καθαρές» στεφανιαίες αρτηρίες. Η βάδιση βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση με δυο τρόπους:
Παράλληλα έχει ευεργετική δράση και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων:
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης, η χρήση αυτοκινήτου και η κακή ποιότητα διατροφής, οδηγούν σε συνεχή αύξηση του μέσου σωματικού βάρους τον γενικό πληθυσμό και η άσκηση πρέπει να συστήνεται σε κάθε άτομο που προσέρχεται στον γιατρό για σχετικά προβλήματα υγείας. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, παρόλο που η επιστήμη έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο.
Για όλους αυτούς τους λόγους οι γιατροί της (Ε.Ε.Χ.Θ.Κ.Α), προσκαλούν όλους στο σημείο εκκίνησης του περιπάτου που θα είναι το ΚΠΙΣΝ και η διαδρομή που θα ακολουθηθεί θα είναι από το ΚΠΙΣΝ έως και το Θωρηκτό Αβέρωφ και με επιστροφή στον τόπο εκκίνησης (συνολικά 5 χιλιόμετρα). Επίσης θα προβλέπονται και μικρότερες διαδρομές 1.000 & 2.000 μέτρων. Κατά μήκος των διαδρομών θα υπάρχουν σταθμοί υποστήριξης, με ιατρικές υπηρεσίες και παροχή νερού/αθλητικών ποτών/χυμών.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρίσκονται στην Κέντρο Πολιτισμό Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος 30 λεπτά πριν από τις 11:00 για να παραλάβουν το T-shirt του περιπάτου, ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης θα χορηγηθεί σε όλους πιστοποιητικό συμμετοχής.