Τα τελευταία χιόνια στη Σκωτία αναμένεται να λιώσουν τις επόμενες ημέρες ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αφήνοντας τη Μεγάλη Βρετανία χωρίς χιόνι για έκτη φορά τα τελευταία 300 χρόνια.
Τα τελευταία χιόνια στη Σκωτία αναμένεται να λιώσουν τις επόμενες ημέρες ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αφήνοντας τη Μεγάλη Βρετανία χωρίς χιόνι για έκτη φορά τα τελευταία 300 χρόνια.
Η Σκωτία κατά κανόνα διαθέτει στα βουνά της διάσπαρτα κομμάτια καλυμμένα με χιόνι που μπορεί να μη λιώσουν για δεκαετίες, «επιβιώνοντας» τα καλοκαίρια της χώρας. Δύο τελευταία κομμάτια παραμένουν επί του παρόντος, και το παλαιότερο από αυτά, η λεγόμενη «Σφίγγα», σχηματίστηκε πριν από έντεκα χρόνια. Ωστόσο, η Σφίγγα αναμένεται να μην «επιβιώσει» φέτος, κάτι που θα σημάνει την πρώτη φορά που η Σκωτία δεν θα έχει χιόνι εδώ και έντεκα χρόνια, και πιθανότατα την έκτη φορά τα τελευταία 300 χρόνια.
Η Σφίγγα βρίσκεται στο τρίτο υψηλότερο βουνό της Βρετανίας, το Μπρέριακ στην οροσειρά Κέρνγκορμς. Ομάδες εθελοντών παρακολουθούν τα επίπεδα του χιονιού και κάθε χρόνο καταθέτουν αναφορά της κατάστασής του στη Βασιλική Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.
Ένας από αυτούς τους εθελοντές, ο Ίαν Κάμερον, αποδίδει την τήξη όχι στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά στην έλλειψη χιονοπτώσεων. «Ήταν ένας εξαιρετικά ξηρός χειμώνας και δεν έπεσε πολύ χιόνι», δήλωσε ο Κάμερον σε τοπικά μέσα της Σκωτίας. «Τα χιονοδρομικά κέντρα αναφέρουν πολύ κακούς αριθμούς και δεν είναι τυχαίο ότι τα κομμάτια χιονιού είναι αντίστοιχα μικρότερα» πρόσθεσε. Οι χειμώνες με λιγότερες χιονοπτώσεις είναι ένα από τα προβλεπόμενα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα χιόνια λιώνουν τελείως, καθώς προηγήθηκαν παρόμοια περιστατικά το 1959, το 1996, το 2003 και το 2006. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Κάμερον, «ο ρυθμός τήξης αυτών των επιθεμάτων έχει επιταχυνθεί τα τελευταία 20 χρόνια και αποτελεί έναν ακόμα δείκτη της καταστροφικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης μας».