Καταγράφοντας με ψυχραιμία, αλλά και γερές δόσεις συναισθήματος, το πώς οι ιστορικές συγκυρίες στιγματίζουν τις ζωές των ανθρώπων, φέρνουν στην επιφάνεια τον «κρυμμένο» μας εαυτό και διαλύουν τους πιο ισχυρούς ανθρώπινους δεσμούς, το έργο του Πολωνού συγγραφέα Ταντέους Σλομποντζιάνεκ, «Η τάξη μας», επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Καταγράφοντας με ψυχραιμία, αλλά και γερές δόσεις συναισθήματος, το πώς οι ιστορικές συγκυρίες στιγματίζουν τις ζωές των ανθρώπων, φέρνουν στην επιφάνεια τον «κρυμμένο» μας εαυτό και διαλύουν τους πιο ισχυρούς ανθρώπινους δεσμούς, το έργο του Πολωνού συγγραφέα Ταντέους Σλομποντζιάνεκ, «Η τάξη μας», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο, επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή του, από τις 28 Σεπτεμβρίου.
Γραμμένο το 2009, το σπουδαίο αυτό κείμενο της σύγχρονης ευρωπαϊκής δραματουργίας παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά και πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Μαραμή, ο οποίος εμπνεύστηκε από την πολωνική και εβραϊκή μουσική παράδοση.
Η «Τάξη μας», το 2010, κέρδισε το αναγνωρισμένο βραβείο «Nike», το κορυφαίο πολωνικό βραβείο λογοτεχνίας που, για πρώτη φορά, απενεμήθη σε θεατρικό έργο. Επίσης, κατατάχθηκε, από το European Theatre Convention, ανάμεσα στα καλύτερα σύγχρονα ευρωπαϊκά έργα που γράφτηκαν κατά το 2009/10. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει παρουσιαστεί με τεράστια επιτυχία στο Ισραήλ, την Ουγγαρία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία, τον Καναδά, τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Όταν ο άνθρωπος βγάζει στην επιφάνεια τα πιο απρόβλεπτα στοιχεία του εαυτού του
Το έργο βασίζεται σε αληθινή ιστορία και αφορά στα γεγονότα της πόλης Γιεντβάμπνε στην Πολωνία, όταν, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και υπό τη γερμανική κατοχή, οι Εβραίοι κάτοικοι της πόλης δολοφονήθηκαν από τους Καθολικούς συντοπίτες τους.
Πρόκειται για την αφήγηση της ζωής 10 Πολωνών συμμαθητών, που τους συνδέει η εθνικότητα και τους χωρίζει η θρησκεία. Όταν, όμως, ο ναζισμός εισβάλλει στη χώρα τους, οι σχέσεις που είχαν κτιστεί μέσα στη σχολική τάξη καταρρέουν. Θηριωδία και μίσος παίρνουν τη θέση της συνύπαρξης και της αλληλοϋποστήριξης. Το μίσος γεννά νέο μίσος και ο άνθρωπος βγάζει στην επιφάνεια τα πιο απρόβλεπτα στοιχεία του εαυτού του. Άραγε, ο χρόνος μπορεί να επουλώσει τις πληγές; Το σήμερα να αθωώσει το χθες; Πώς ησυχάζει η ψυχή, όταν έχει αποκαλύψει τις πιο σκοτεινές πτυχές της;
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Έρι Κύργια, σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου, μουσική: Δημήτρης Μαραμής, στίχοι τραγουδιών: Σωτήρης Τριβιζάς, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου, βοηθός σκηνοθέτη: Μάκης Μεζόπουλος, φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας. Παίζουν: Γαλανάκης Κώστας, Κωνσταντίνου Καίτη, Μαγουλιώτης Βασίλης, Μαυρόπουλος Αλέξανδρος, Νταλιάνης Γιάννης, Οικονομίδου Ράνια, Παναγιωτίδης Άλκης, Χάρης Χαραλάμπους, Πυρπασόπουλος Γιώργος, Τάκαλου Κωνσταντίνα. Μουσικός επί σκηνής (ακορντεόν): Γιώργος Σχοινάς.
Πληροφορίες
Εθνικό Θέατρο - Κεντρική Σκηνή: Αγίου Κωνσταντίνου 22 - 24, Αθήνα, τηλ.: 210 5288170 - 171. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: από 28 Σεπτεμβρίου έως και 12 Νοεμβρίου: Τετάρτη έως και Κυριακή: 20:00. Τιμές εισιτηρίων: 22, 17, 10 (φοιτητικό) ευρώ, κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ: 5 ευρώ, Τετάρτη και Πέμπτη: ενιαία τιμή: 15 ευρώ, Παρασκευή: ενιαία τιμή: 13 ευρώ. Προπώληση: ταμεία θεάτρου, τηλεφωνικά: 210 7234567, κρατήσεις για συλλόγους: 210 5288178, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr και tickets.public.gr.