Κοινωνία
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 09:12

Τις πληγές της από τη θεομηνία μετρά η Σαμοθράκη

Εικόνα πρωτοφανούς καταστροφής παρουσιάζει η Σαμοθράκη, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά από τη θεομηνία που έπληξε το νησί. Ορμητικοί χείμαρροι που σχηματίστηκαν από την έντονη βροχόπτωση παρέσυραν στο πέρασμά τους αυτοκίνητα και γεφύρια και πλημμύρισαν κτήρια, ενώ, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας «ως εκ θαύματος δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες».

Εικόνα πρωτοφανούς καταστροφής παρουσιάζει η Σαμοθράκη, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά από τη θεομηνία που έπληξε το νησί.

Ορμητικοί χείμαρροι που σχηματίστηκαν από την έντονη βροχόπτωση παρέσυραν στο πέρασμά τους αυτοκίνητα και γεφύρια και πλημμύρισαν κτήρια, ενώ, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας «ως εκ θαύματος δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες».

Το χρονικό της καταστροφής

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Βίτσας περιέγραψε το χρονικό της θεομηνίας.

«Το απόγευμα της Δευτέρας, περί τις 6.30, εκδηλώθηκε καταρρακτώδης βροχή, η σύντομη διάρκεια της οποίας έδειχνε μία συνηθισμένη μπόρα» ανέφερε ο κ. Βίτσας. Ωστόσο η βροχόπτωση επανερχόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, ενώ «τα ρυάκια μέσα στη Χώρα μετατράπηκαν σε ορμητικούς χείμαρρους, προμηνύοντας ότι ζούμε κάτι ασυνήθιστο».

«Στις 10.00, περίπου τέσσερις ώρες αργότερα, ενώ η βροχή είχε σταματήσει, υπήρχαν ήδη ζημιές. Είχε πέσει η γέφυρα στο 5ο χλμ Καμαριώτισσας-Λακκώματος, είχε αποκοπεί το νότιο τμήμα του νησιού και υπήρχε ήδη η εικόνα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Φοβόμουν μη γίνει ατύχημα και προσπάθησα να ενημερώσω τους κατοίκους, με όλους τους εφικτούς τρόπους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα» συνέχισε ο κ. Βίτσας συμπληρώνοντας πως στις 11.00 «αρχίσαμε να μιλάμε ήδη για μία ασυνήθιστη καταστροφή».

Στη 1.00 τα ξημερώματα χάθηκε το σήμα της κινητής τηλεφωνίας και η επικοινωνία μέσω σταθερού τηλεφώνου άρχισε να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Στη 1.30 η βροχή ήταν και πάλι πάρα πολύ έντονη και τότε, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, «συνειδητοποίησα ότι η κατάσταση αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη». «Μία ώρα μετά, στις 2.30 το πυροσβεστικό κλιμάκιο του νησιού με ενημερώνει ότι μιλάμε για πλήρη καταστροφή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στις 3.00 ο δήμαρχος Σαμοθράκης κατευθύνθηκε προς το δημαρχείο προκειμένου να έχει δυνατότητα επικοινωνίας. Στη σύντομη διαδρομή το αυτοκίνητό του κινδυνευσε να παρασυρθεί από την ορμή των νερού που έχει καλύψει το δρόμο και εκτιμώντας τον κίνδυνο, αποφάσισε να το σταθμεύσει και να επιστρέψει με τα πόδια.

«Στις 4.00, μαζί με τον ένα αντιδήμαρχο περπατάμε στα δρομάκια της Χώρας, με μεγάλη δυσκολία καθώς μας παρέσυραν τα νερά και φτάνοντας στο δημαρχείο βλέπουμε ότι έχει υποχωρήσει ο ένας τοίχος, μέρος της στέγης, ενώ από τις πόρτες και τα παράθυρα του κτηρίου βγαίνουν καταρράκτες. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα αρχίζω να ψάχνω κάποιο σταθερό τηλέφωνο για να επικοινωνήσω εκ νέου με την Πολιτική Προστασία».

«Στις 5.00 βρίσκω ένα καφενείο ανοιχτό, μπαίνω μέσα και δηλώνω παρών για να έχω ένα σταθερό να επικοινωνούν μαζί μου. Στις 6.00 μεταβαίνω στο κλιμάκιο της πυροσβεστικής για τον ίδιο λόγο, όμως δυστυχώς δεν μπορώ να δουλέψω εκεί. Κατορθώνω όμως να ενημερώσω "κομβικούς" ανθρώπους, όπως ο περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης, οι βουλευτές του Νομού, οι οποίοι στη συνέχεια κινητοποίησαν την κυβέρνηση», συνέχισε.

Στις 7.00 το πρωί της Τρίτης και με το πρώτο φως της ημέρας, «αντιμετωπίζουμε όλο το μεγαλείο μιας πρωτοφανούς καταστροφής» δήλωσε ο κ. Βίτσας κάνοντας λόγο για «σοκαριστικές εικόνες». «Δεν υπάρχει δημαρχείο, Κέντρο Υγείας, ούτε επιχειρήσεις στο κέντρο της Χώρας, όλα είναι μπαζωμένα. Στους δρόμους ορμητικοί χείμαρροι, φερτά υλικά και ογκόλιθοι από τις κατολισθήσεις. Χώμα και αυτοκίνητα μπερδεμένα, όλα ένα βουνό. Όλα τα αρχεία του Δήμου έχουν καταστραφεί, όπως και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός, τα γραφεία, τα αναλώσιμα», εξήγησε ο ίδιος.

Ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού

Το σήμα κινητής τηλεφωνίας και γενικότερα η επικοινωνία αποκαταστάθηκαν περίπου στις 9.30 το πρωί της Τρίτης. Στη συνέχεια ο δήμαρχος Σαμοθράκης άρχισε να δέχεται να πρώτα τηλεφωνήματα υπουργών, ενώ στη συνέχειαέφτασε στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο έγινε μία πρώτη συνολική καταγραφή των ζημιών και αποφασίστηκε η αποστολή ειδικών μηχανικών για εκτιμήσεις, η κινητοποίηση προσωπικού βοηθητικά στο Κέντρο Υγείας και ηλεκτρομηχανολόγων, ενώ κηρύχθηκε το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. «Το πρωί δεν μπορούσα να βρω φαξ για να στείλω το αίτημα για την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τελικά το κάναμε χειρόγραφο. Τώρα πια δεν έχω ούτε χαρτί διαθέσιμο», ανέφεφε ο κ. Βίτσας.

Ζημιές και αποκατάσταση

Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή των ζημιών, πέραν των προαναφερθέντων, το οδικό δίκτυο έχει σοβαρά προβλήματα σε πάρα πολλά σημεία, έχει πληγεί σοβαρά το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ πολλά προβλήματα εκτιμά ο κ. Βίτσας ότι υπάρχουν και στη νότια πλευρά.

«Η Παχιά Άμμος αποκλείεται να είναι προσβάσιμη, γιατί σίγουρα θέλει καθαρισμό. Έχει διαβάσεις ιρλανδικού τύπου και ξέρω βάση της απλής λογικής, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόσβαση, ότι εκεί έχουν πρόβλημα και πρέπει να περάσουν μηχανήματα» είπε.

Στρατός και ΕΜΑΚ απομακρύνουν τη λάσπη από το Κέντρο Υγείας, προσπαθώντας να το φέρουν σε μία ανεκτή κατάσταση, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν αναλάβει τις αντλήσεις νερού.

Επίσης ο ΕΛΓΑ θα αρχίσει την καταγραφή των απωλειών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ θα καταμετρηθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί προκειμένου να αποζημιωθούν.

Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μετά την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, οι πολίτες μπορούν να τις δηλώνουν καθημερινά στο 25510-98097, από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Η επόμενη ημέρα της θεομηνίας

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης εξέφρασε την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. «Μιλήσαμε ήδη για την αναγκαιότητα εκπόνησης master plan αντιπλημμυρικής προστασίας της Χώρας και περαιτέρω θωράκισης του νησιού. Όλοι όσοι είδαν το μέγεθος της καταστροφής είπαν ότι είναι θαύμα που δεν σκοτώθηκε άνθρωπος» σημείωσε για να καταλήξει: «Ένα βήμα κάθε φορά και πρώτα πρέπει να βρω νέα έδρα για το Δήμο».