Πολιτική
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017 05:05

Αυστηροποίηση του Βερολίνου αναμένει η Αθήνα

«Αιφνιδιασμός» στην αρχή, «σκεπτικισμός και ανησυχία» στη συνέχεια επικράτησε στην Αθήνα για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία.

Από την έντυπη έκδοση

«Αιφνιδιασμός» στην αρχή, «σκεπτικισμός και ανησυχία» στη συνέχεια επικράτησε στην Αθήνα για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία.

Το Μέγαρο Μαξίμου, ακόμη και το πρωί της Κυριακής, προεξοφλούσε ότι «οι εκλογές στη Γερμανία δεν θα προκαλέσουν τέτοια αλλαγή των συσχετισμών, ώστε να επηρεάσουν τη στρατηγική του πολιτικού συστήματος της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα», όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ρ/σ Αθήνα 9,84.

Κατά τον κ. Τζανακόπουλο -το πρωί της Κυριακής- ήταν σαφές ότι η στρατηγική των δύο μεγαλύτερων γερμανικών κομμάτων (CDU και SPD) κινείται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος. Και, κατ’ αυτόν, «θα πρέπει να υπάρξει μία ιδιαίτερα μεγάλη πολιτική έκπληξη με μεγάλη ενίσχυση κομμάτων με ακραίες αντιλήψεις, για να δούμε στρατηγική στροφή της Γερμανίας σχετικά με το ελληνικό ζήτημα».

Η στροφή αυτή συντελέστηκε με την επιλογή των Γερμανών ψηφοφόρων να «τιμωρήσουν» τον «μεγάλο συνασπισμό» Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών και τώρα εκφράζονται φόβοι πως η βέβαιη πλέον συμμετοχή στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση των Ελεύθερων Δημοκρατών θα οδηγήσει σε «αυστηροποίηση» της στάσης του Βερολίνου έναντι της Αθήνας.

Και μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς την καγκελάριο Μέρκελ να υπογράμμισε πως «η αλληλέγγυα και δημοκρατική Ευρώπη είναι σήμερα πιο σημαντική και αναγκαία από πότε. Όσοι πιστεύουμε σε αυτήν οφείλουμε, παρά τις διαφορές, να εργαστούμε μαζί για την εμβάθυνση και διεύρυνση των ευρωπαϊκών αξιών», όμως όλο και λιγότεροι στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πιστεύουν ότι η κα Μέρκελ έχει τρόπους και δυνατότητα να αντισταθεί αποτελεσματικά στις πιέσεις τόσο των Φιλελεύθερων όσο και των ακροδεξιών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, διατηρώντας ισχυρή τη δέσμευση της πολιτικής της έναντι της Ελλάδας και της Ε.Ε.

Χθες ο αρχηγός του FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες) Κρίστιαν Λίντνερ έσπευσε να διαμηνύσει πως «η θέση για την Ελλάδα ήταν ότι το FDP θα πει "ναι" σε πακέτα διάσωσης εφόσον συμμετέχει το ΔΝΤ και με αυτό να καθίσταται σαφές ότι υπάρχει βιωσιμότητα χρέους».

Από την πλευρά των Πρασίνων -ο άλλος εταίρος σε μια κυβέρνηση τύπου Τζαμάικα- ο συμπρόεδρος του κόμματος Τζεμ Έζντεμιρ αντέτεινε πως η Γερμανία κέρδισε χρήματα από την ελληνική κρίση, «μέσω εσόδων από τα επιτόκια. Αντιθέτως απ’ ό,τι γενικά πιστεύεται, δεν πληρώνουμε συνεχώς λεφτά, αλλά επωφελούμαστε πάρα πολύ από την κατάσταση που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στα επιτόκια».