Οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρωζώνη βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρωζώνη βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Σύμφωνα με ενημέρωση της Νέας Δημοκρατίας, στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη Δικαιοσύνη και την Παιδεία. Ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε το όραμά του για την Ελλάδα μετά τη λήξη του τρέχοντος Προγράμματος, ενώ συζητήθηκε το σχέδιο για την έξοδο από την κρίση που παρουσίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην 82η ΔΕΘ.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το σχέδιο αυτό συνδυάζει την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, τη δημιουργία αποτελεσματικού κράτους και τη στήριξη στους νέους και τους πιο αδύναμους. Το σχέδιο, όπως συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., βασίζεται στην αλλαγή του μίγματος πολιτικής, με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων η ιδιοκτησία των οποίων θα ανήκει στους Έλληνες και δεν θα επιβάλλεται απ’ έξω.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι το σχέδιο έχει ως βάση μια νέα «ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων», με στόχο όσο προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις τόσο να μειώνονται οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων στα πιο ρεαλιστικά επίπεδα του 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Υπογράμμισε σχετικά ότι μια περισσότερο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή είναι, τελικά, περισσότερο βιώσιμη και αμοιβαία επωφελής για την Ελλάδα και για τους εταίρους και δανειστές.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε συνάντηση με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για θέματα Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας, Κάρλος Μοέδας. Κατά τη συζήτηση, σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, έμφαση δόθηκε στην ανάγκη αλλαγής μοντέλου σε ό,τι αφορά την έρευνα και την καινοτομία, καθώς οι επιδόσεις της Ελλάδας σήμερα υπολείπονται των περισσοτέρων μελών της Ε.Ε.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο κοινοτικός επίτροπος συμφώνησαν στην ανάγκη μείωσης των εμποδίων για ιδιωτική έρευνα και καινοτομία, αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης της δικτύωσης μεταξύ Πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων. Επεσήμαναν, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης μιας κουλτούρας αξιολόγησης, ώστε να υπάρχει συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται. Στη συνάντηση, σύμφωνα με τη Ν.Δ., συζητήθηκε και η συγκριτική πορεία Ελλάδας και Πορτογαλίας με δεδομένο ότι η δεύτερη κατάφερε να γυρίσει σε ρυθμούς ανάπτυξης, αυξημένης απασχόλησης και επενδύσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μοέδας, οποίος υπήρξε υπουργός στην κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ήταν συναπόφοιτοι του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ.