Πολιτική
Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2006 16:31

ΕΦΕΤ: Κυρώσεις και παραπομπές στον εισαγγελέα για τα μεταλλαγμένα

Ποινικές και διοικητικές κυρώσεις και παραπομπές επιχειρήσεων στον εισαγγελέα για τη μη αναγραφή των σωστών ενδείξεων στις συσκευασίες μεταλλαγμένου σογιέλαιου και την απόσυρση μεταλλαγμένου ρυζιού, προανήγγειλε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) κ. Βλέμμας.

Όσον αφορά το σογιέλαιο, ο κ. Βλέμμας διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι έγιναν με βάση τα παραστατικά και όχι τους εργαστηριακούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχαν αποκλίσεις στις ενδείξεις που αναγράφονται στις ετικέτες. Ο έλεγχος, πρόσθεσε, έγινε από το ράφι μέχρι τον παραγωγό και τον εισαγωγέα, σε 30 εταιρείες του κλάδου που αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα της συγκεκριμένης αγοράς. Σε οκτώ εταιρείες διαπιστώθηκαν προβλήματα σε ό,τι αφορά τις ενδείξεις της συσκευασίας ή δεν υπήρχαν τα σωστά έγγραφα ή υπήρχε παραπλάνηση ή ψευδείς αναφορές. Για το λόγο αυτό, είπε, θα επιβληθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το ύψος του προστίμου. Σημείωσε επίσης ότι δεν αμφισβητείται νομικά η διαδικασία για τον έλεγχο με βάση τα παραστατικά, εφόσον δεν μπορεί να αποδειχθεί το μεταλλαγμένο προϊόν από τον εργαστηριακό έλεγχο, ενώ επισήμανε ότι το μεταλλαγμένο σογιέλαιο επιτρέπεται να κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά. Όπως σημείωσε ο κ. Βλέμμας, είναι εγκεκριμένο και ασφαλές και γι αυτό γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις στις ετικέτες προκειμένου να διατεθούν εκ νέου στην αγορά τα αποθέματα χιλιάδων τόνων που δεσμεύτηκαν.

Σε ό,τι αφορά στο ρύζι, ο κ. Βλέμμας τόνισε ότι αμέσως μόλις ενημερώθηκε ο ΕΦΕΤ από την ΕΕ για την ύπαρξη μεταλλαγμένου ρυζιού, το οποίο δεν είχε έγκριση, ενημέρωσε τις εταιρείες και τον καταναλωτή γι' αυτό. Οπως είπε, έχουν δεσμευτεί 43 τόνοι ρυζιού και η ποσότητα αυτή αποτελεί το 75-80% της ποσότητας που έχει διατεθεί στην ελληνική αγορά, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι. Ο ΕΦΕΤ ενημέρωσε άμεσα τις εταιρείες λιανικού εμπορίου για το θέμα, και –όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Φορέα- μπορεί να μην αποσύρθηκε άμεσα από κάθε ένα μαγαζί το προϊόν, αλλά υπήρξε μπλοκάρισμα του κωδικού του προϊόντος στην ταμειακή μηχανή, ώστε να μην μπορεί να το αγοράσει ο καταναλωτής. «Εντούτοις», πρόσθεσε, «διαπιστώθηκε μια ολιγωρία στην ταχύτητα ανταπόκρισης από επιχειρήσεις οργανωμένης λιανικής πώλησης και θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα οι επιχειρήσεις Carrfour Μαρινόπουλος, ΑΒ Βασιλόπουλος Σκλαβενίτης και Βερόπουλος».

Απαντώντας εξάλλου στην κριτική της Greenpeace σχετικά με την ανικανότητα του ΕΦΕΤ, ο κ. Βλέμμας παρατήρησε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει έλλειψη καλής πίστης και καλοπροαίρετης κριτικής στον Φορέα. Δεν είναι δικός μας σκοπός να έρθουμε σε αντιπαράθεση με οποιοδήποτε φορέα προστασίας της υγείας του καταναλωτή, αλλά ο ΕΦΕΤ δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί την αδικία εις βάρος του, δεδομένου ότι ήταν αυτός που ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα και η Geenpeace το χρησιμοποίησε για να τον διαβάλει».

Ο ΕΦΕΤ αμφισβήτησε επίσης τα στοιχεία της Greenpeace ότι και μετά την γνωστοποίηση της ανάγκης άμεσης απόσυρσης του προϊόντος, ο καταναλωτής μπορούσε να το αγοράζει σε 29 σούπερ μάρκετ, ενώ εκτίμησε πως είναι αισθητά μικρότερος ο αριθμός των σούπερ μάρκετ που δεν απέσυραν άμεσα το προϊόν.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ αναφέρθηκε ακόμα στα προβλήματα στελέχωσης που αντιμετωπίσει ο Φορέας, προέτρεψε τους καταναλωτές να μην εμπιστεύονται επιχειρήσεις που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα και επεσήμανε ότι ο Φορέας θα πρέπει να αποτελέσει ιδιαίτερο πόλο προσοχής της κυβέρνησης για το ρόλο που διαδραματίζει στην αγορά. Επίσης όπως είπε, ετοιμάζονται δύο ακόμα περιφερειακά γραφεία του ΕΦΕΤ, ένα στην Ήπειρο και ένα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ενώ ένα ακόμα σχεδιάζεται για τη νησιωτική χώρα.