Άρχισαν εκ νέου οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων του σεισμού των 7,1 Ρίχτερ πριν τέσσερις μέρες στο Μεξικό, μετά τη διακοπή τους εξαιτίας μιας νέας ισχυρής σεισμικής δόνησης το Σάββατο η οποία, για άλλη μια φορά, έβγαλε στον δρόμο τους πολίτες.
Άρχισαν εκ νέου οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων του σεισμού των 7,1 Ρίχτερ πριν τέσσερις μέρες στο Μεξικό, μετά τη διακοπή τους εξαιτίας μιας νέας ισχυρής σεισμικής δόνησης το Σάββατο η οποία, για άλλη μια φορά, έβγαλε στον δρόμο τους πολίτες.
Οι επιχειρήσεις διάσωσης επαναλήφθηκαν σε τουλάχιστον πέντε τοποθεσίες στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον δήμο.
Ο Μιγκέλ Άνχελ Μανσέρα, ο δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, ανέφερε ότι περίπου 30 άνθρωποι συνεχίζουν να θεωρούνται αγνοούμενοι και διαβεβαίωσε μέσω Twitter ότι «η προτεραιότητα» είναι «να συνεχιστούν οι έρευνες και οι διασώσεις».
Όμως οι οικογένειες που αγωνιούν και τα μέλη των σωστικών συνεργείων, συχνά με δάκρυα στα μάτια, αναγκάστηκαν να περιμένουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και ώρες πριν ξαναρχίσουν οι έρευνες, εξαιτίας του σεισμού 6,1 βαθμών που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 08:00 (15:53 ώρα Ελλάδας) στην Πολιτεία Οαχάκα, στο νότιο Μεξικό.
Ο νέος σεισμός, το επίκεντρο του οποίου ήταν πολύ πιο μακριά από την πρωτεύουσα από ό,τι εκείνο της δόνησης της 19ης Σεπτεμβρίου, έγινε αισθητός στην πόλη αλλά η Πολιτική Προστασία διαβεβαίωσε ότι δεν προκάλεσε ζημιές.
Στο νότιο τμήμα της χώρας, που ήδη είχε χτυπηθεί την 7η Σεπτεμβρίου από έναν σεισμό 8,2 βαθμών—τον ισχυρότερο που έχει καταγραφεί στη χώρα τον τελευταίο αιώνα—που άφησε πίσω του σχεδόν 100 νεκρούς, μια γέφυρα θα χρειαστεί να επισκευαστεί, ανέφερε μέσω Twitter ο Μεξικανός πρόεδρος Ενρίκε Πένια Νιέτο, ενώ κτήρια κατέρρευσαν.
Στην πρωτεύουσα οι συναγερμοί που ήχησαν έβγαλαν στους δρόμους πολλούς κατοίκους, συχνά με τις πιτζάμες, ή ξιπόλητους. Δύο γυναίκες, 52 και 80 ετών, πέθαναν από εμφράγματα καθώς προσπαθούσαν να βγουν από τα σπίτια τους στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της πόλης, έγραψε η εφημερίδα Reforma.
Στο τουριστικό κέντρο της πόλης, φιλοξενούμενοι και υπάλληλοι ξενοδοχείων συγκεντρώθηκαν σε πλατείες και καθορισμένα σημεία μέχρι να τερματιστεί ο συναγερμός, περίπου μία ώρα μετά τη δόνηση.
Παρά την επανέναρξη των ερευνών, η κούραση κι η απελπισία βαραίνουν πια πολύ τις οικογένειες που περιμένουν εδώ και τέσσερις ημέρες μπροστά σε αυτό που ήταν ένα πολυώροφο κτίριο στη συνοικία Ρόμα, όπου πιστεύεται πως παραμένουν εγκλωβισμένοι δικοί τους.
Η οσμή πτωμάτων σε αποσύνθεση αναδιδόταν το πρωί από το κτήριο. Την Παρασκευή έγινε σύσταση στις οικογένειες, στους δημοσιογράφους και στους πολλούς εθελοντές στην περιοχή να φορούν μάσκες, όπως τα μέλη των σωστικών συνεργείων, για να προστατεύονται από τη σκόνη και τον κίνδυνο μόλυνσης.
Γενικά 72 ώρες μετά από κάθε σεισμό οι έρευνες τερματίζονται και τα βαριά μηχανήματα αρχίζουν να απομακρύνουν τα συντρίμμια, αφού θεωρείται απίθανο να βρεθούν επιζώντες. Όμως οι συγγενείς των αγνοούμενων συνεχίζουν να ελπίζουν σε διασώσεις «θαύματα» όπως εκείνες που είχαν γίνει μετά τον σεισμό του 1985 στη μεγαλούπολη των είκοσι εκατομμυρίων κατοίκων.
Από την Τρίτη, διασώθηκαν από κτήρια που κατέρρευσαν συνολικά 69 άνθρωποι, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός της το Σάββατο κάνει λόγο για 305 νεκρούς, εκ των οποίων 167 στην Πόλη του Μεξικού, 73 στην Πολιτεία Μορέλος, 45 στην Πολιτεία Πουέμπλα, 13 στην Πολιτεία του Μεξικού, 6 στην Πολιτεία Γκερέρο και ένας στην Οαχάκα. Ανάμεσα στα θύματα είναι τέσσερις υπήκοοι της Ταϊβάν, ένας υπήκοος της Νότιας Κορέας, μία υπήκοος του Παναμά, ένας υπήκοος της Αργεντινής κι ένας υπήκοος της Ισπανίας.
Ο σεισμός της Τρίτης σημειώθηκε ακριβώς 32 χρόνια έπειτα από εκείνον του 1985, το τραύμα του οποίου ακόμα σήμερα δεν έχει επουλωθεί στο Μεξικό. Εκείνος ο σεισμός είχε στοιχίσει κατά τον επίσημο απολογισμό τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους, ωστόσο κατά ορισμένες εκτιμήσεις ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να ξεπερνούσε ακόμη και τους 30.000.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Sputnik, Reuters