Η νέα δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν θέτει υπό αμφισβήτηση τη διεθνή συμφωνία του 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, διεμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε ταυτόχρονα το Ιράν ότι συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα.
Η νέα δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν θέτει υπό αμφισβήτηση τη διεθνή συμφωνία του 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, διεμήνυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε ταυτόχρονα το Ιράν ότι συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα.
«Το Ιράν μόλις δοκίμασε έναν βαλλιστικό πύραυλο ικανό να πλήξει το Ισραήλ. Συνεργάζεται επίσης με τη Βόρεια Κορέα. Δεν έχουμε στ' αλήθεια μια συμφωνία!» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Ο Τραμπ, ο οποίος προεκλογικά υποσχόταν να «σκίσει» αυτό το κείμενο, αναμένεται να αποφασίσει μέχρι τα μέσα του Σεπτεμβρίου εάν θα «επαληθεύσει» την τήρηση της συμφωνίας από την Τεχεράνη και άρα τη συνέχιση της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Οι Ευρωπαίοι άσκησαν πιέσεις αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ να μην αποχωρήσουν από την JCPOA.
Και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν χαρακτήρισε «πρόκληση» την ανακοίνωση του Ιράν ότι προχώρησε στην επιτυχή δοκιμή ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου ο οποίος έχει δραστικό βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων.
«Ο βαλλιστικός πύραυλος τον οποίο εκτόξευσε το Ιράν συνιστά μια πρόκληση έναντι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, κι ένα μέσο για να δοκιμαστούν οι αντιδράσεις μας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Υποστήριξε ακόμη πρόκειται για «μια επιπρόσθετη απόδειξη της φιλοδοξίας του Ιράν να γίνει μεγάλη δύναμη και να απειλήσει τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τα δημοκρατικά Κράτη όλου του κόσμου».
«Μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συνέβαινε εάν το Ιράν αποκτούσε πυρηνικά όπλα, όπως επιδιώκει η χώρα αυτή. Δεν πρέπει να επιτραπεί κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε για άλλη μια φορά αυτή την εβδομάδα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτή τη συμφωνία.
Έντονη ανησυχία του για την ιρανική πυραυλική δοκιμή εξέφρασε από την πλευρά του γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και προέτρεψε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να προετοιμάσει μια πλήρη αναφορά σχετικά με την εκτόξευση.
«Η Γαλλία ζητεί το Ιράν να σταματήσει κάθε αποσταθεροποιητική δραστηριότητα στην περιοχή», ανέφερε η εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας Ανιές Ροματέ-Εσπάν σε ανακοίνωσή της.
Το μεγαλύτερο μέρος των κυρώσεων του ΟΗΕ ήρθη πριν από 18 μήνες βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Όμως στην Ισλαμική Δημοκρατία εξακολουθούν να επιβάλλονται εμπάργκο όπλων και άλλοι περιορισμοί, οι οποίοι από τεχνικής άποψης δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας.
Ο Γκουτέρες ενημερώνει κάθε έξι μήνες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας, την τήρηση των κυρώσεων και των περιορισμών που παραμένουν σε ισχύ.
Το Ιράν γνωστοποίησε το Σάββατο ότι δοκίμασε «με επιτυχία» έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο βεληνεκούς 2.000 χλμ., τη στιγμή που οι ΗΠΑ καταγγέλλουν το ιρανικό πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων και απειλούν να αποχωρήσουν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters