Πολιτική
Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2006 15:02

Προτάσεις ΥΠΕΣΔΔΑ για τη διεκπεραίωση υποθέσεων αγροτών από τα ΚΕΠ

Προτάσεις για τη διεκπεραίωση υποθέσεων αγροτών από τα ΚΕΠ υπέβαλε προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υφυπουργός Εσωτερικων Απόστολος Ανδρεουλάκος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή του υφυπουργού ΕΣΔΔΑ προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόκειται για τις ακόλουθες διαδικασίες:

1. Χορήγηση Βεβαίωσης Εγγραφής στα Μητρώα Αγροτών (Αρμόδια Υπηρεσία: Δ/νση Γεωργίας Ν.Α.) - Δικαιολογητικά που απαιτούνται:

α) Αστυνομική Ταυτότητα, β) Εκκαθαριστικό Σημείωμα, γ) Βεβαίωση για Κύρια Ασφα- λιστική κάλυψη στον ΕΛΓΑ.

2. Εγγραφή στα Μητρώα Αγροτών (Δ/νση Γεωργίας Ν.Α.): - Δικαιολογητικά που απαιτούνται: α) Αστυνομική Ταυτότητα, β) Εκκαθαριστικό Σημείωμα, γ) Βεβαίωση για κύρια ασφαλιστική κάλυψη στον ΕΛΓΑ, δ) Συμπλήρωση έντυπης δήλωσης που χορηγείται από τη Ν.Α., ε) Βεβαίωση Υποθηκοφυλακείου για τίτλους ιδιοκτησίας, στ) Βεβαίωση Δήμου περί μόνιμης κατοικίας ενδιαφερομένου, ζ) Παράβολο 4,5 € από Ν.Α..

3. ¶δεια Οδήγησης Οδηγού Γεωργικού Μηχανήματος (Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων Ν.Α.): - Δικαιολογητικά που απαιτούνται:

Α) Εφόσον ο αιτών είναι μέχρι 65 ετών: α) Δύο φωτογραφίες, β) Πιστοποιητικό Ιατρικής Εξέτασης (συμπληρώνεται έντυπο της Ν.Α. από παθολόγο και οφθαλμίατρο εάν συντρέχει περίπτωση), γ) επικυρωμένο αντίγραφο άδειας οδήγησης (εάν υπάρχει) και δ) Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας και ε) παράβολο 10 €.

Β) Εφόσον ο αιτών είναι άνω των 65 ετών: α) Τα παραπάνω πιστοποιητικά και επιπλέον Βεβαίωση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής.

4) Ανανέωση ¶δειας Οδήγησης Αγροτικού Μηχανήματος (Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων Ν.Α.): - Δικαιολογητικά που απαιτούνται: α) Αίτηση (χορηγείται από τη Ν.Α.) , β) Πιστοποιητικό Ιατρικής Εξέτασης (από Παθολόγο και από Οφθαλμίατρο - έντυπο που χορηγείται από τη Ν.Α.), γ) ¶δεια γεωργικού μηχανήματος.

5) Βεβαίωση ιδιοκτησίας μελισσοσμηνών (Τμήμα Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης - Δ/νση Γεωργίας Νομαρχίας): - Δικαιολογητικά που απαιτούνται: α) Αστυνομική ταυτότητα και β) Μελισσοκομικό βιβλιάριο.

6) Προώθηση αίτησης για ένταξη στο καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης αλιέων (Τμήμα Αλιείας - Δ/νση Κτηνιατρικής Νομαρχίας): - Δικαιολογητικά που απαιτούνται: α) Αίτηση με τα ατομικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου (χορηγείται από τη Νομαρχία), β) Ακριβές αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας, γ) Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της ΔΟΥ του τελευταίου έτους πριν την υποβολή της αίτησης, δ) Βεβαίωση αλιευτικού συλλόγου της περιοχής μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερόμενου που λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1361/83 ότι ο ενδιαφερόμενος ασκεί επαγγελματικά την αλιευτική δραστηριότητα κατά τις διατάξεις του Νόμου αυτού, ε) Ακριβές φωτοαντίγραφο της ατομικής άδειας αλιείας από την οποία θα προκύπτει η δεκαετής επαγγελματική αλιευτική δραστηριότητα του αιτούντος. Στην περίπτωση που από την ατομική άδεια αλιείας δεν προκύπτει δεκαετής επαγγελματική δραστηριότητα είναι δυνατόν να προσκομιστεί, συμπληρωματικά, βεβαίωση της Λιμενικής Αρχής ή Υπεύθυνη Δήλωση του ιδιοκτήτη αλιευτικού σκάφους για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο αιτών αλιέας εργάστηκε στο σκάφος τους, στ) Βεβαίωση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής ή Υπεύθυνη Δήλωση του ιδιοκτήτη του αλιευτικού σκάφους που αποσύρθηκε στα πλαίσια των μέτρων 1.1 και 1.2 του ¶ξονα Προτεραιότητας 1 του ΕΠΑΛ 2000 - 2006, για τον αριθμό των ημερών που ο αλιέας εργάστηκε σε αυτό για καθένα από τα δύο τελευταία έτη τα οποία προηγήθηκαν της απόσυρσης, ζ) Υπεύθυνη Δήλωση του ενδιαφερόμενου ότι μετά την ένταξή του στο καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης θα εγκαταλείψει οριστικά το επάγγελμα του αλιέα, ότι δεν έχει υποβάλλει αίτηση να υπαχθεί σε άλλη δράση του Μέτρου 4.2 και ότι δεν τυγχάνει συνταξιούχος οποιουδήποτε ασφαλιστικού ταμείου. Προκειμένου για ιδιοκτήτες σκαφών θα υποβάλλονται συμπληρωματικά και τα ακόλουθα: α) Βεβαίωση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής ότι το αλιευτικό σκάφος ιδιοκτησίας του απεσύρθη οριστικά στα πλαίσια του ΕΠΑΛ 2000-2006 (Μέτρα 1.1 και 1.2) Στη βεβαίωση να αναφέρονται τα στοιχεία του σκάφους και η ημερομηνία διαγραφής του από το Νηολόγιο ή Λεμβολόγιο. β) Προσύμφωνο μεταβίβασης του αλιευτικού σκάφους ιδιοκτησίας του - σε περίπτωση πώλησης - σε άλλο αλιέα νεότερης ηλικίας και γ) Ακριβές φωτοαντίγραφο της ταυτότητας του αγοραστή.

7) Βεβαίωση επιδότησης αιγοπροβάτων (Δ/νση Πληροφορικής - Υπουργείου Γεωργίας): - Δικαιολογητικά που απαιτούνται: α) Αίτηση στη Δ/νση Γεωργίας Νομαρχίας.

8) Χορήγηση βεβαίωσης ποσού επιδότησης από ΕΛΓΑ: - Δικαιολογητικά που απαιτούνται: α) Αίτηση.

9) Υποβολή δικαιολογητικών για προγράμματα αποζημίωσης - οικονομικές ενισχύσεις - ΠΣΕΑ ΕΛΓΑ): - Δικαιολογητικά που απαιτούνται: α) Αίτηση (σε ειδικό έντυπο, αναλόγως του είδους της ζημιάς), β) Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του τραπεζικού βιβλιαρίου, στο λογαριασμό του οποίου θα κατατεθεί το ποσό της ενίσχυσης, γ) Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας, δ) Φωτοαντίγραφα των φορολογικών εντύπων: Ε1 και εκκαθαριστικού σημειώματος του οικονομικού έτους ζημιάς, ε) Φωτοαντίγραφο του εντύπου Ε1 του προηγούμενου της ζημιάς οικονομικού έτους, στ) Φωτοαντίγραφο του εντύπου Ε9 (Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων) και συμπληρωματικά ή τροποποιητικά αυτού, εάν υπάρχουν. Σε περίπτωση που δεν διαπιστώνεται η κατοχή της εκμετάλλευσης από το Ε9 θα προσκομίζονται αποδεικτικά κατοχής, ζ) Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, πρέπει να προσκομίσει σχετικό παραστατικό (υπεύθυνη δήλωση) με σφραγίδα από την αρμόδια ΔΥΟ, ότι «παρελήφθη όμοιο», η) Ειδικά για τους παραγωγούς σταφυλιών θα προσκομίζουν βεβαίωση της οικείας Διεύθυνσης Γεωργίας ή Αγροτικής Ανάπτυξης ότι ο παραγωγός υποβάλει Δήλωση Αμπελοκαλλιέργειας και Εσοδείας, θ) Για τους παραγωγούς που υποβάλουν αίτηση για ζημιά που υπέστη η κτηνοτροφική τους μονάδα είναι υποχρεωτική η προσκόμιση αντιγράφου του μητρώου εκμετάλλευσης, ι) Όσοι παραγωγοί δεν εμπίπτουν στο καθεστώς υποχρεωτικής εκμετάλλευσης από τον ΕΛΓΑ πρέπει να προσκομίσουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο που να καλύπτει κύρια στοιχεία της εκμετάλλευσής τους κατά τη χρονική περίοδο που ζημιώθηκε η εκμετάλλευση, ια) Φωτοαντίγραφο δήλωσης ΟΣΔΕ του έτους ζημιάς.

Προκειμένου να ενταχθούν νέες διαδικασίες στα ΚΕΠ, απαιτείται έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης του υπουργού Εσωτερικών και του καθύλην αρμόδιου Υπουργού. Οι κοινές υπουργικές αποφάσεις προσδιορίζουν τις διαδικασίες που εφεξής θα διεκπεραιώνονται και από τα ΚΕΠ, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να διεκπεραιωθεί η υπόθεση και συνοδεύονται από ειδικό έντυπο - υπεύθυνη δήλωση που συμπληρώνεται on line στα ΚΕΠ.