Υγεία
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 13:19

Το GoogleStreetView και το BikeAround «επαναφέρουν» μνήμες σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Alzheimer  το Κέντρο Υγείας και Τεχνολογίας στο Halland της Σουηδίας, παρουσίασε πως κατάφερε να «επαναφέρει» έστω και για λίγη ώρα τη χαμένη μνήμη ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ με τη χρήση μιας ειδικής συσκευής με την ονομασία BikeAround σε συνδυασμό με το GoogleStreetView .

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Alzheimer το Κέντρο Υγείας και Τεχνολογίας στο Halland της Σουηδίας, παρουσίασε πως κατάφερε να «επαναφέρει» έστω και για λίγη ώρα τη χαμένη μνήμη ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ με τη χρήση μιας ειδικής συσκευής με την ονομασία BikeAround σε συνδυασμό με το GoogleStreetView.

Η Σουηδή εφευρέτης Anne-Christine Hertz, η οποία εργάζεται στο Κέντρο Υγείας και Τεχνολογίας στο Halland μοιράζεται με τον κόσμο για το πώς το Κέντρο χρησιμοποίησε το StreetView για να δημιουργήσει μια συσκευή που βοηθά τους ηλικιωμένους που έχουν διαγνωστεί με την νόσο Alzheimer.

Η Anne-Christine Hertz, μας παρουσιάζει τη χρήση της συσκευής BikeAround με τη βοήθεια του 75χρονου Lars Jonsson και της συζύγου του, Ingrid οι οποίοι παντρεύτηκαν όταν ο Lars ήταν 40 χρονών και έχουν ζήσει από μια ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή μαζί. Όμως σήμερα  ο Lars υποφέρει από άνοια.

Ο Lars και η Ingrid πήγαν να δοκιμάσουν τη συσκευή που κατασκεύασαν με σκοπό να βελτιώσουν την ζωή των ασθενών με άνοια. Το BikeAround συνδυάζει ένα στατικό ποδήλατο με τις απεριόριστες δυνατότητες του GoogleStreetView σε προβολή  μεγάλης οθόνης. Με αυτόν τον τρόπο βοηθά τους ασθενείς να βιώσουν μια εικονική περιήγηση πίσω στην μνήμη τους και να κάνουν ποδήλατο σε μέρη που έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν. Όταν ο Lars ανέβηκε στη σέλα, η Ingrid ζήτησε από τους ερευνητές να τον πάνε πίσω στην πόλη και την εκκλησία που παντρεύτηκαν. Το πρόσωπο του Lars φώτισε από χαρά όταν η εκκλησία εμφανίστηκε μπροστά του. Ενώ, όπως αναφέρει η κ. Hertz, η έκφρασή της συζύγου του  όταν σιγουρεύτηκε ότι το θυμήθηκε ήταν συγκινητική καθώς ήταν πολύ δύσκολο για αυτήν, το ότι ο σύζυγός της ξαφνικά είχε πρόβλημα να θυμηθεί όσα πέρασαν μαζί.

Η κατασκευή του συστήματος BikeAround, που τώρα είναι ιδιοκτησία της ιατρικής μονάδας CamanioCare, ξεκίνησε το 2010 στο Κέντρο Υγείας και Τεχνολογίας στο Halland στη Σουηδία. «Ερευνώντας την άνοια, παρατηρήσαμε ότι η πρόσβαση σε σωματική άσκηση που είχαν οι ασθενείς της νόσου, ήταν ζήτημα της κοινότητας στην οποία έμεναν. Εφόσον συστήνεται σε ασθενείς με άνοια να ασκούνται για να διατηρούν τη σωματική αλλά και την πνευματική υγεία τους, αυτό δημιουργούσε πολύ σημαντικό πρόβλημα. Αναζητούσαμε, λοιπόν, έναν τρόπο να δώσουμε κίνητρο στους ηλικιωμένους με άνοια να ασκούνται περισσότερο σε ένα ασφαλές περιβάλλον» επισημαίνει η ερευνήτρια Anne-Christine Hertz.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε τρία δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια, μια πάθηση που δημιουργεί αναπηρία και εξάρτηση στους ηλικιωμένους, στερώντας τους τη μνήμη και την κρίση. Δεν είναι απλώς αφόρητο και στρεσογόνο για όσους υποφέρουν, αλλά και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Όπως λένε οι ειδικοί,  οι πιο έντονες αναμνήσεις μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την τοποθεσία. Δεν είναι σύμπτωση, που όταν ανακαλούμε μια σημαντική ανάμνηση ή ένα συμβάν του παρελθόντος, το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι: «πού ήμουν όταν έγινε αυτό;» Το BikeAround εμβαθύνει σε αυτή την ιδέα, συνδυάζοντας την πνευματική και σωματική διέγερση - τοποθετεί τον ασθενή με μέρη που αναγνωρίζει μέσω των εικόνων του StreetView και στη συνέχεια του δίνει την δυνατότητα να κάνει ποδήλατο σε αυτά.

Όπως αναφέρει η ερευνήτρια, η εμπειρία του Lars καθώς και πολλών άλλων ασθενών, αποδεικνύει ότι η συσκευή αυτή μπορεί να βελτιώσει την υγεία τους και να τους δημιουργήσει συναισθήματα  συνδέοντας τους ανθρώπους. Οι ασθενείς θεωρούν το BikeAround ως μία διέξοδο  τόσο διασκεδαστική που δε θέλουν να το αποχωριστούν. Βλέπουν τις γειτονιές που μεγάλωσαν, τα πάρκα που έπαιξαν ως παιδιά, τις οικογενειακές βόλτες στην παραλία και θυμούνται ξανά. Κι αυτό μοιάζει με ελευθερία.

Δείτε το βίντεο της ιστορίας ΕΔΩ.