Πολιτική
Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2006 20:34

Απόσυρση των διατάξεων για τη συνταξιοδότηση βουλευτών

Με την απόσυρση των διατάξεων που αφορούσαν στη συνταξιοδότηση των βουλευτών, άρχισε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις συντάξεις του Δημοσίου.

Η αντιπολίτευση είχε χαρακτηρίσει ως «φωτογραφική» τη διάταξη που αφορούσε την συνταξιοδότηση των βουλευτών που δεν είχαν εξαντλήσει την απαιτούμενη τετραετία, υπό την προϋπόθεση της συμπλήρωσης τριετίας στα κοινοβουλευτικά έδρανα και συνέχιση της θητείας τους ως γ.γ. γραμματείς της Βουλής, Υπουργείων ή Περιφερειών.

Τις διαμαρτυρίες της βουλευτού της ΝΔ, Ελευθερίας Μπερνιδάκη-Αλντους -η οποία είναι τυφλή- προκάλεσε η απόσυρση της διάταξης που έδινε το δικαίωμα συνταξιοδότησης στους αναπήρους βουλευτές, με τη συμπλήρωση δύο χρόνων θητείας στο Κοινοβούλιο.

«Θέλουμε τους αναπήρους απλά για να φωτογραφιζόμαστε μαζί τους απλά σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, ή επιδιώκουμε τη συμμετοχή τους στη Βουλή και την κοινωνία;» ρώτησε η κ. Μπερνιδάκη. «Η αναπηρία αυτή καθαυτή δημιουργεί πρόσθετο κόστος διαβίωσης. Εγώ χρειάζομαι αναγνώστες, συνοδό για να μην γκρεμιστώ στο δρόμο, υποστήριξη για να μην είμαι εικόνα βουλευτού, αλλά ενεργή βουλευτής» ανέφερε η κα Μπερνιδάκη.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, διευκρίνισε ότι το εν λόγω θέμα θα επανεξεταστεί σύντομα «με θετικό πνεύμα».

Ιδιαίτερη συζήτηση προκάλεσε, η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, οι πρώην γενικοί διευθυντές που δεν επανεπελέγησαν στη συγκεκριμένη θέση το 2004, συνταξιοδοτούνται με αποδοχές γενικού διευθυντή, ανεξάρτητα από το χρόνο υπηρεσίας τους στη θέση αυτή - όπως επίσης και η αύξηση της σύνταξης του αναπληρωτή γενικού διευθυντή υπουργείου, στο 93% της σύνταξης του γενικού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ