Κόσμος
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2006 13:19

18 νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό στο Μπέιτ Χανούν - Εντονες αντιδράσεις

Τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν –μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά- και 20 τραυματίστηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στην πόλη Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και το χωριό Γιαμούν κοντά στη Τζενίν.

Στο Μπέιτ Χανούν η ισραηλινή επίθεση σημειώθηκε κατά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από την περιοχή, μετά από μια σειρά επιχειρήσεων που πραγματοποίησε στην περιοχή με απολογισμό 56 νεκρούς.

Το άλλο επεισόδιο σημειώθηκε στο χωριό Γιαμούν, κοντά στην Τζενίν, όπου οβίδα φέρεται να έπληξε κατοικία. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τέσσερις από τους νεκρούς στη Τζενίν είναι μέλη της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Αξά.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε «την φρικιαστική ισραηλινή σφαγή» -όπως αποκάλεσε την ισραηλινή επίθεση- στο Μπέιτ Χανούν, και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Καταδικάζουμε έντονα τη φοβερή και βάρβαρη σφαγή που διαπράχθηκε εναντίον του λαού μας στο Μπέιτ Χανούν, εναντίον παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων», τονίζει ο Αμπάς σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Ζητάμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάσει εκτάκτως για να σταματήσουν οι σφαγές. Όλος ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί».

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος τόνισε ότι μετά και το βομβαρδισμό στο Μπέιτ Χανούν, το Ισραήλ «καταστρέφει όλες τις ευκαιρίες για ειρήνη» και πλέον πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. «Εσείς (οι Ισραηλινοί) δεν θέλετε καθόλου την ειρήνη. Καταστρέφετε όλες τις ευκαιρίες για ειρήνη και πρέπει να υποστείτε τις συνέπειες», υπογράμμισε ο Αμπάς και πρόσθεσε: «Η υπομονή του λαού μας έχει εξαντληθεί. Πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας για να πούμε σε όλον τον κόσμο, στον ΟΗΕ και την Ευρώπη, να εξετάσει τις αγριότητες του Ισραήλ γιατί είναι απαραίτητο να υπάρξει μια διεθνής αντίδραση για να τις σταματήσει».

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια ζήτησε τη διακοπή των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο Μπέιτ Χανούν και την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να σταματήσει, όπως είπε, η σφαγή του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη. .

Παράλληλα εκπρόσωπος της Φατάχ ζήτησε να αρχίσουν και πάλι οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον του Ισραήλ ως αντιποινα για τη σημερινή επίθεση. «Καλούμε τις Ταξιαρχίες των μαρτύρων του Αλ-Αξά και τα ένοπλα σκέλη όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων να επαναλάβουν τις μαρτυρικές επιθέσεις (επιθέσεις αυτοκτονίας) στο Ισραήλ», τόνισε ο Τζαμάλ Ομπέιντ.

Από την πλευρά της η Συρία με αφορμή τον αιματηρό βομβαρδισμό των Ισραηλινών, έκανε λόγο για «κρατική τρομοκρατία του εβραϊκού κράτους» και «άγρια σφαγή», ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να τιμωρήσει το Ισραήλ. «Η Συρία παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πληροφορίες σχετικά με τη βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Λωρίδας της Γάζας και ειδικά την άγρια σφαγή σήμερα το πρωί στο Μπέιτ Χανούν. Καταγγέλλει έντονα την κρατική τρομοκρατία που ασκεί το Ισραήλ», επισήμανε εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Οι άγριες επιθέσεις του Ισραήλ αποτελούν πρόκληση της διεθνούς κοινότητας. Αυτή η πρόκληση πρέπει να καταγγελθεί με έντονο τρόπο από τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Στο Ισραήλ η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι εξέφρασε τη λύπη της για την τραγωδία στο Μπέιτ Χανούν. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «το Ισραήλ κάνει τα πάντα για να μην πλήττονται κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του αθώοι πολίτες». «Δυστυχώς καμιά φορά συμβαίνουν τραγωδίες. Είμαστε βαθύτατα λυπημένοι», αναφέρει.

Την ίδια ώρα ο υπουργός ¶μυνας του Ισραήλ Αμίρ Πέρετζ διέταξε το στρατό να σταματήσει το βομβαρδισμό της Γάζας και να διεξαχθεί επείγουσα έρευνα για τις σημερινές επιθέσεις. «Ο υπουργός διέταξε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για το θέμα αυτό και ζήτησε η έρευνα να διεξαχθεί γρήγορα ώστε τα συμπεράσματά της να είναι έτοιμα το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου ¶μυνας.

Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας για να θέσει τέλος στις επιθέσεις με ρουκέτες, παρά το θάνατο των 18 Παλαιστινίων από το ισραηλινό βομβαρδισμό στο Μπέιτ Χανούν. «Σημειώθηκε μια τραγωδία στη Μπέιτ Χανούν, αλλά ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του ενάντια στις επιθέσεις με ρουκέτες, το λαθρεμπόριο όπλων και για την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ» (του ισραηλινού στρατιώτη που απήχθη στις 25 Ιουνίου), τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.