Κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό της κρίσης «έπειτα από εβδομάδες συνομιλιών» βρίσκεται η κυβέρνηση της Βενεζουέλας με την αντιπολίτευση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, θέση που δεν επιβεβαιώνεται από πλευράς αντιπολίτευσης.
Κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό της κρίσης «έπειτα από εβδομάδες συνομιλιών» βρίσκεται η κυβέρνηση της Βενεζουέλας με την αντιπολίτευση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, θέση που δεν επιβεβαιώνεται από πλευράς αντιπολίτευσης.
«Είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία (…) Καταφέραμε να στήσουμε και πάλι ένα τραπέζι διαλόγου απαραίτητο για την ειρήνη, την κυριαρχία και την ευημερία της Βενεζουέλας», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
Παρά τα νέα για την έναρξη του διαλόγου, αυτή την εβδομάδα στη Δομινικανή Δημοκρατία, η συμμαχία της αντιπολίτευσης Τραπέζι για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD) παραμένει δύσπιστη και δεν μοιράζεται τον ενθουσιασμό του προέδρου Μαδούρο, υποστηρίζοντας πως «δεν θα υπάρξει διάλογος» όσο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που έχει θέσει.
Υπό την αιγίδα της δομινικανής κυβέρνησης και των Ηνωμένων Εθνών, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συμφώνησαν την Πέμπτη στον Άγιο Δομίνικο για τη σύσταση μιας ομάδας φιλικών χωρών προκειμένου να διεξαγάγουν τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Θα συναντηθούν και πάλι στις 27 Σεπτεμβρίου.
«Εκλογικό χρονοδιάγραμμα»
Η αντιπολίτευση συνόδευσε τις συνομιλίες αυτές με την τήρηση προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων ένα «εκλογικό χρονοδιάγραμμα» περιλαμβανομένων των προεδρικών εκλογών στα τέλη του 2018, την απελευθέρωση 590 «πολιτικών κρατούμενων», τον «σεβασμό» του κοινοβουλίου –τις εξουσίες του οποίου έχει αναλάβει η Συντακτική Συνέλευση– και την άρση των κυρώσεων που εμποδίζουν ορισμένους αντιπολιτευόμενους να είναι υποψήφιοι στις εκλογές.
Η Βενεζουέλα, μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα, έχει καταστραφεί από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Αντιμέτωποι με τις ελλείψεις σε τρόφιμα και την αλματώδη άνοδο των τιμών, χιλιάδες Βενεζουελάνοι κατέβαιναν σχεδόν καθημερινά στους δρόμους, από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, για να απαιτήσουν την απομάκρυνση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος εξελέγη το 2013 και η θητεία του τελειώνει στις αρχές του 2019.
Το κίνημα αμφισβήτησης, που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια, προκάλεσε τον θάνατο 125 ανθρώπων σε τέσσερις μήνες και η κυβέρνηση συγκέντρωσε τους μύδρους της διεθνούς κοινότητας, που την κάλεσε να ξεκινήσει διάλογο με το αντίπαλο στρατόπεδο προκειμένου να εξευρεθεί μια ειρηνική επίλυση στην κρίση.
Πηγή: ΑΜΠΕ-AFP