Κόσμος
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2006 11:53

Στρατιωτική συμφωνία Σερβίας - ΗΠΑ

Στρατιωτική συμφωνία για θέματα διοικητικής υποστήριξης, προμηθειών και ανταλλαγής υπηρεσιών (ACSA) υπέγραψαν στο Βελιγράδι ο υπουργός Αμυνας της Σερβίας, Ζόραν Στάνκοβιτς και ο αναπληρωτής διοικητής της στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στρατηγός Ουίλιαμ Ουόρντ.

Η ACSA είναι η τρίτη στρατιωτική συμφωνία που υπογράφουν οι ΗΠΑ με τη Σερβία το 2006. Προηγουμένως υπέγραψαν τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής (WMD) και τη συμφωνία για το καθεστώς δυνάμεων (SOFA).

Με τη συμφωνία ρυθμίζεται η ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών και ενισχύεται η συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας και των ΗΠΑ σε στρατιωτικές ασκήσεις και ανθρωπιστικές αποστολές.

Ο κ. Στάνκοβιτς υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον της Σερβίας οι ένοπλες δυνάμεις της να γίνουν επαγγελματικές, να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και να αποτελέσουν εχέγγυο σταθερότητας στην περιοχή. Επίσης ο υπουργός Αμυνας της Σερβίας εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η χώρα του θα προσκληθεί στο πρόγραμμα «Σύμπραξη για την Ειρήνη».

«Επιθυμούμε να γίνουμε μέλη του προγράμματος. Από επαγγελματική άποψη έχουμε εκπληρώσει τα κριτήρια. Η απόφαση θα ληφθεί σε συνάρτηση με την ετοιμότητά μας να εκπληρώσουμε πολιτικά κριτήρια και διεθνείς υποχρεώσεις. Ελπίζουμε να λάβουμε την πρόσκληση, ώστε να ενθαρρυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και να δοθεί σαφές μήνυμα για το μέλλον της Σερβίας στις ευρωατλαντικές δομές», εκτίμησε ο κ. Στάνκοβιτς.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι κ. Μάικλ Πολτ, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή δήλωσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δουν τη Σερβία στο πρόγραμμα «Σύμπραξη για την Ειρήνη», αλλά, όπως είπε, η ταχύτητα της διαδικασίας θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία των σερβικών αρχών με τη διεθνή κοινότητα στον προσδιορισμό του καθεστώτος του Κοσόβου και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Σερβίας προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Tanjug