Πολιτική
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2006 13:44

Μπακογιάννη: Δεν έχουμε την ίδια άποψη με τις ΗΠΑ στο θέμα των μειονοτήτων

«Δεν έχουμε την ίδια άποψη με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο θέμα (των μειονοτήτων)», τόνισε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ερωτηθείσα για την αμερικανική θέση περί «τουρκικής μειονότητας», στο περιθώριο της συνάντησής της με τον σλοβάκο ομόλογό της, Γιαν Κιούμπιτς.

«Η Ελλάδα», συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών, «έχει αναγνωρίσει με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης μία μειονότητα, η οποία είναι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Βεβαίως στην Ελλάδα υπάρχει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Είναι ατομικό δικαίωμα και το έχουν όλοι οι Ελληνες πολίτες. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στην οποία υπάρχουν εν ισχύ όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη δε περιοχή της Θράκης, η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι κατοχυρωμένες έννοιες».

Όπως επίσης είπε η κ. Μπακογιάννη, τη θέση αυτή της Ελλάδας ξεκαθάρισε και κατά τη σημερινή της συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη Τσαρλς Ρις.

Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Σλοβακίας

Στη συνάντηση με το σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία Ελλάδος - Σλοβακίας στους διεθνείς οργανισμούς και αποφασίστηκε η ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, με σκοπό την προώθηση των ελληνικών επενδύσεων στη Σλοβακία και της τουριστικής συνεργασίας.

Αποφασίστηκε επίσης να υπάρξουν πυκνές επαφές τόσο σε επίπεδο πρωθυπουργών, όπως έγινε χτες, κατά τη συνάντηση του κ. Καραμανλή στη Μπρατισλάβα με τον σλοβάκο ομόλογό του και σήμερα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, σε κοινοβουλευτικό και άλλα επίπεδα, ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρηματικές σχέσεις.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν αναλυτικά για το Κόσοβο και αντάλλαξαν απόψεις για το μελλοντικό καθεστώς. «Υπήρξε ταύτιση να μην υπάρξουν βιαστικές και επιβεβλημένες λύσεις», τόνισε η κα Μπακογιάννη στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

Από την πλευρά του ο κ. Κιούμπιτς υπογράμμισε τη στενή συνεργασία με την Ελλάδα σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και την άψογη συνεργασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχει έλλειμμα στην οικονομική συνεργασία το οποίο, όπως είπε, «αποφασίσαμε να καλύψουμε και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν».

Ο σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα για το άνοιγμα της αγοράς εργασίας στους πολίτες της χώρας του.

Σε ερώτηση για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησής του να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ, ο κ. Κιούμπιτς επιβεβαίωσε ότι θα αποχωρήσει το μεγαλύτερο τμήμα της δύναμης, αλλά θα μείνουν κάποιοι αξιωματικοί για να συνεισφέρουν στη διαδικασία σταθεροποίησης και κάποιες ασκήσεις του ΝΑΤΟ.