Κόσμος
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2006 16:44

Μπρατισλάβα - Δηλώσεις Καραμανλή για το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Συναντήσεις με τον κροάτη ομόλογό του, Ιβο Σάναντερ και τον πρώην πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Μίκουλας Τζουρίντα, είχε σήμερα το μεσημέρι στη Μπρατισλάβα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Στις δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικά στη σημασία του Διαλόγου ΕΛΚ και Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανικών χωρών, και ειδικότερα της Κροατίας - προοπτική την οποία η Ελλάδα, όπως είπε, υποστηρίζει με συνέπεια.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στο Φανάρι, ο κ. Καραμναλής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει το Πατριαρχείο να παίξει τον Οικουμενικό του ρόλο».

Εξάλλου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο μηνυμά του στο Διαλογο ΕΛΚ και Ορθόδοξης Εκκλησίας, αναφέρθηκε στα «εμπόδια που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο στην προσπάθειά του για θρησκευτική ελευθερία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα μας δοθεί η δυνατότητα να απολαμβάνουμε πλήρως τα δικαιώματα μας, όπως κάθε άλλος πολίτης της Τουρκίας».

Σημειώνεται ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων του Διαλόγου στη Μπρατισλάβα, καλείται η Αγκυρα να επαναλειτουργήσει τη Σχολη της Χάλκης και να αποδοθεί η περιουσία στις χριστιανικές κοινότητες στην Ίμβρο και την Τένεδο.

ΠηγήΑΠΕ