Πολιτική
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2006 16:56

Νέα αμυντική συμφωνία Σερβίας - Ελλάδας

Με την υπογραφή νέας αμυντικής συμφωνίας Σερβίας- Ελλάδας ολοκληρώθηκαν οι επαφές του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, στο Βελιγράδι.

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι με τη νέα συμφωνία δίνεται ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης και στη συνεργασία μεταξύ των κέντρων εκπαίδευσης ειρηνευτικών επιχειρήσεων του Βελιγραδίου και του Κιλκίς.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε το σέρβο ομόλογό του, Ζόραν Στάνκοβιτς, ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ευρωατλαντική προοπτική της Σερβίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Στάνκοβιτς, αφού ευχαρίστησε τον έλληνα υπουργό για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ένταξη της Σερβίας στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεργασία για την Ειρήνη», στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας, στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο κ. Μεϊμαράκης είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στην οποία κυριάρχησε το ζήτημα του Κοσόβου, για το οποίο ο σέρβος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση που δεν θα σέβεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή.

Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε την ανάγκη να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση σύντομα, εκτιμώντας ότι ενδεχόμενη παράταση της αβεβαιότητας θα επηρέαζε αρνητικά τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε επίσης συνάντηση με τον Πατριάρχη Παύλο. Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δυο λαών και ευχαρίστησε τους Ελληνες για τη συμπαράστασή τους στο σερβικό λαό. Λίγο πριν αναχώρησή του από τη σερβική πρωτεύουσα, ο κ. Μεϊμαράκης επισκέφθηκε το νεοανεγερθέντα ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, που είναι ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στα Βαλκάνια.