Πολιτιστικά
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 08:00

Κρυμμένη αλήθεια, δαιμονική κούκλα και δυσλειτουργική επιρροή

Στα πλάνα που θα φωτίσουν τις σκοτεινές αίθουσες αυτή την εβδομάδα, βαθιά κρυμμένα μυστικά έρχονται στο φως, μια γνώριμη δαιμονισμένη κούκλα ζωντανεύει ξανά, μια κοπέλα αποδεσμεύεται από την επιρροή του δυσλειτουργικού πατέρα της  και ένα συναυλιακό υπερθέαμα μάς παρασέρνει στους ρυθμούς του.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Στα πλάνα που θα φωτίσουν τις σκοτεινές αίθουσες αυτή την εβδομάδα, βαθιά κρυμμένα μυστικά έρχονται στο φως, μια γνώριμη δαιμονισμένη κούκλα ζωντανεύει ξανά, μια κοπέλα αποδεσμεύεται από την επιρροή του δυσλειτουργικού πατέρα της, μία απρόσμενη φιλία προκαλεί αντιδράσεις, ένας άβουλος νέος αναγκάζεται να πάρει αποφάσεις, ένα ζευγάρι αναζητεί χώρο για να χαρεί ανενόχλητο τον έρωτά του και ένα συναυλιακό υπερθέαμα μάς παρασέρνει στους ρυθμούς του.

 «Ένα κάποιο τέλος»

Αποτελώντας διασκευή του βραβευμένου με Booker ομώνυμου βιβλίου του Τζούλιαν Μπαρνς, το δράμα του Ρίτες Μπάτρα - με τους Σαρλότ Ράμπλινγκ, Τζιμ Μπρόντμπεντ και Έμιλι Μόρτιμερ - αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα, ο οποίος ζει μια απομονωμένη και ήσυχη ζωή, μέχρι τη στιγμή που βαθιά κρυμμένα μυστικά από το παρελθόν του έρχονται στην επιφάνεια και τον αναγκάζουν να αναλογιστεί τα λάθη που έκανε ως νέος, την αλήθεια για την πρώτη του αγάπη και τις συνέπειες των αποφάσεών του.

«Annabelle: Creation»

Τρία χρόνια μετά το επιτυχημένο της ντεμπούτο που έκανε 257 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις σε όλο τον κόσμο, η σατανική κούκλα Άναμπελ επιστρέφει μέσα από το μεταφυσικό θρίλερ τρόμου του Ντέιβιντ Σάντμπεργκ. Με τους Άντονι ΛαΠάλια, Μιράντα Ότο, Στέφανι Σίγκμαν, Τάλιθα Μπέιτμαν, Λούλου Γουίλσον, Φιλίπα Αν Κούλτχαρντ και Γκρέις Φούλτον, αρκετά χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο της μικρής τους κόρης, ένας κουκλοποιός και η σύζυγός του καλωσορίζουν στο σπίτι τους μια καλόγρια και μια ομάδα κοριτσιών από ένα κατεστραμμένο ορφανοτροφείο της περιοχής. Όμως, το δαιμονισμένο κατασκεύασμα του κουκλοποιού καραδοκεί.

«Γυάλινο κάστρο»

Το βιογραφικό δράμα του Ντεστίν Ντανιέλ Κρετόν βασίζεται στην αληθινή ιστορία, που κατέγραψε στα μπεστ σέλερ απομνημονεύματά της η Τζάνετ Γουόλς, και περιγράφει τις περιπέτειες μια εκκεντρικής, αλλά σφιχτά δεμένης οικογένειας. Κεντρική ηρωίδα είναι μια νέα γυναίκα, η οποία, επηρεασμένη από τον ενθουσιώδη και άγριο χαρακτήρα τού δυσλειτουργικού πατέρα της, καταφέρνει με ακλόνητη αποφασιστικότητα να χτίσει μια επιτυχημένη ζωή με τους δικούς της κανόνες. Παίζουν η - βραβευμένη με Όσκαρ - Μπρι Λάρσον, οι - υποψήφιοι για Όσκαρ - Γούντι Χάρελσον και Ναόμι Γουότς και οι Μαξ Γκρίνφιλντ και Σάρα Σνουκ.

«Βικτώρια και Αμπντούλ»

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Σραμπανί Μπασού, η ιστορική βιογραφική ταινία του - υποψήφιου για Όσκαρ - Στίβεν Φρίαρς, με τη - βραβευμένη με Όσκαρ - Τζούντι Ντενς και τους Ολίβια Γουίλιαμς, Μάικλ Γκαμπόν, Αλί Φαζάλ και Αντέλ Αχτάρ, ξετυλίγει την απρόσμενη φιλία, που αναπτύχθηκε ανάμεσα στη γηραιά βασίλισσα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, Βικτώρια, κι έναν Ινδό υπηρέτη της. Καθώς οι δυο τους έρχονται κοντά, μέσα από τη δική του ματιά, η βασίλισσα αρχίζει να βλέπει τον κόσμο με άλλη οπτική και τον χρίζει έμπιστο δάσκαλο και πνευματικό της σύμβουλο, εξοργίζοντας τον κύκλο της.

«Η ιστορία του Hedi»

Βραβευμένο σε τρία Φεστιβάλ, το δράμα του Μοχάμεντ Μπεν Ατία μάς ταξιδεύει στην Τυνησία, όπου ένας άβουλος νεαρός άνδρας ακολουθεί μια προδιαγεγραμμένη πορεία ζωής, αφήνοντας τη μητέρα του να κανονίσει τον γάμο του. Όμως, σε ένα επαγγελματικό ταξίδι, ερωτεύεται παθιασμένα μια εξωστρεφή και πρόσχαρη κοπέλα. Ενώ οι προετοιμασίες του γάμου προχωρούν ταχύτατα,  θα αναγκαστεί, επιτέλους, να πάρει ο ίδιος μια απόφαση για τον εαυτό του. Παίζουν οι Ματζίντ Μαστούρα, Ριμ Μπεν Μεσαούντ και Σαμπάχ Μπουζουίτα.

«Πικαδέρο»

Με περισσότερα από οκτώ βραβεία σε διεθνή Φεστιβάλ, η γλυκόπικρη ισπανική κομεντί του Μπεν Σάροκ για την Ισπανία και την Ευρώπη του σήμερα και για την απογοήτευση της νέας γενιάς παρακολουθεί τις «αποτυχημένες» προσπάθειες δύο νέων να βρουν έναν χώρο, για να ζήσουν τον έρωτά τους. Άφραγκοι,  αδυνατώντας να βρουν δικό τους σπίτι λόγω ανεργίας και χωρίς να μπορούν να περάσουν χρόνο μόνοι τους ούτε στα σπίτια των γονιών τους, αναγκάζονται να καταφύγουν σε δημόσιους χώρους, όπου πηγαίνουν οι εραστές που δεν έχουν δικό τους σπίτι.

Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Με την ανεργία των νέων στο 55% στην Ισπανία, το μέλλον φαίνεται άπιαστο για πολλούς, καθώς οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι δεν είναι ικανοί να περάσουν στην ενήλικη ζωή. Αυτή η γενιά είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσει δικό της σπίτι, να παντρευτεί και να κάνει παιδιά, και, για πρώτη φορά στην ιστορία, οι σημερινοί νέοι θα είναι μάλλον φτωχότεροι από τους γονείς τους.

Η ταινία αφηγείται την απλή ιστορία της εύθραυστης σχέσης ενός νέου ζευγαριού, μέσα από την κωμωδία παρατήρησης που προσπαθεί, πέρα από τα νούμερα και τις στατιστικές της οικονομικής κρίσης, να αποτυπώσει την παράλογη και, μερικές φορές, γελοία θέση, στην οποία βρίσκονται ο Γκόρκα και η Άνε, καθώς προσπαθούν να ζήσουν τη σχέση τους μετ’ εμποδίων. Επίσης, ήθελα να εξετάσω πώς οι εικοσάρηδες βλέπουν το μέλλον τους και παίρνουν αποφάσεις για το τι θα κάνουν στη ζωή τους. Φυσικά, η οικονομική κρίση σε όλη την Ευρώπη κάνει αυτές τις αποφάσεις ολοένα και πιο δύσκολες, αφού υπάρχει έλλειψη ευκαιριών».

«David Gilmour: Live at Pompeii»

Σκηνοθετημένη από τον Γκάβιν Έλντερ, η μουσική ταινία από τις δύο συναυλίες του Ντέιβιντ Γκίλμορ στο αμφιθέατρο της Πομπηίας το καλοκαίρι του 2016, η οποία θα προβληθεί μόνο στις 15 Σεπτεμβρίου, είναι ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα με εντυπωσιακά λέιζερ και μία τεράστια οθόνη που προβάλλει ειδικά φιλμς, που συνοδεύουν συγκεκριμένα τραγούδια από το σύνολο της καριέρας του, αλλά και του συγκροτήματός του, των Pink Floyd. Ο Βρετανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης επέστρεψε στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Πομπηίας 45 χρόνια μετά την ταινία «Live at Pompeii», στην οποία ο Άντριαν Μάμπεν κατέγραψε τη συναυλία των Pink Floyd στον ίδιο ιστορικό χώρο, το 1972.