Το μετάλλιο και ο τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» του Μουσείου και Ινστιτούτου του Ολοκαυτώματος, Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ, απονεμήθηκαν στην οικογένεια του Ηρακλή Δραγώνα, Έλληνα χριστιανού, που διέσωσε τους Εβραίους συμπατριώτες του, Αλίκη και Μωυσή Μάτσα στην Αθήνα στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Το μετάλλιο και ο τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» του Μουσείου και Ινστιτούτου του Ολοκαυτώματος, Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ, απονεμήθηκαν στην οικογένεια του Ηρακλή Δραγώνα, Έλληνα χριστιανού, που διέσωσε τους Εβραίους συμπατριώτες του, Αλίκη και Μωυσή Μάτσα στην Αθήνα, στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Η απονομή έγινε σε τελετή που έλαβε χώρα την Δευτέρα στην οικία της πρέσβεως του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Ιρίτ Μπεν –Άμπα. Τα βραβεία του Ηρακλή Δραγώνα, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, παρέλαβαν τα παιδιά του Κοσμάς Δραγώνας και Βίκυ Φωτίου –Δραγώνα.
Στην τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο διασωθείς Μωυσής Μάτσας που επισκέφθηκε την Ελλάδα ειδικά για την εκδήλωση από το Ισραήλ με πολλά μέλη της οικογένειας του, η διασωθείσα Αλίκη Μάτσα Δραγώνα και μετέπειτα σύζυγός του Ηρακλή Δραγώνα με πολλά άλλα μέλη της οικογένειας Δραγώνα.
Σε παρέμβασή του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση, δήλωσε περήφανος για τους Έλληνες χριστιανούς που διέσωσαν Εβραίους συμπατριώτες τους και ευχαρίστησε το Ισραήλ που τιμά την μνήμη τους.
Η πρέσβης του Ισραήλ, Ιρίτ Μπέν –Άμπα, τόνισε ότι εκδηλώσεις σαν κι αυτές πρέπει να έχουν και διαπαιδαγωγικό χαρακτήρα, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να διδάσκονται τα παιδιά και η νέα γενιά τις ιστορίες των Ελλήνων ηρώων που διέσωσαν τους Εβραίους.
Ο Κοσμάς Δραγώνας, γιος του Ηρακλή, αναφέρθηκε στην ιστορία του πατέρα του λέγοντας πόσο περήφανος είναι γι' αυτόν. Τέλος, ο διασωθείς Μωυσής Μάτσας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το 90% του Ελληνικού Εβραϊσμού χάθηκε στο Ολοκαύτωμα, λέγοντας ότι οι ελάχιστοι Έλληνες Εβραίοι που σώθηκαν το οφείλουν σε εκείνους τους θαρραλέους Έλληνες χριστιανούς, που με κίνδυνο της ζωής τους, τους προσέφεραν στέγη και προστασία.
Ο Μωυσής και η αδερφή του Αλίκη Μάτσα, βρήκαν στέγη στην οικία του φίλου τους Ηρακλή Δραγώνα στο Γαλάτσι όταν οι Γερμανοί Ναζί κλιμάκωσαν τις διώξεις των Εβραίων στην Αθήνα και ήρθαν να τους βρουν στο σπίτι τους τον Μάρτιο του 1944. Ο Ηρακλής τους εξασφάλισε πλαστά έγγραφα με τα ονόματα Δημήτρης Δραγώνας και Αλίκη Δραγώνα. Οι γονείς τους, Χάιμ και Έσθηρ συνελήφθησαν από τους Ναζί και στάλθηκαν στο Αουσβιτς όπου βρήκαν τραγικό θάνατο. Ο Μωυσής μετά τον πόλεμο μετανάστευσε στο Ισραήλ, ενώ η Αλίκη Μάτσα παντρεύτηκε τον Ηρακλή Δραγώνα.