Κόσμος
Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 12:36

Γιούνκερ προς Τουρκία: Απελευθερώστε τους δημοσιογράφους

Να απελευθερώσει τους φυλακισμένους δημοσιογράφους και να σταματήσει να «καθυβρίζει» Ευρωπαίους ηγέτες ζήτησε από την Τουρκία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Στρασβούργο για την «Κατάσταση της Ένωσης».

Να απελευθερώσει τους φυλακισμένους δημοσιογράφους και να σταματήσει να «καθυβρίζει» Ευρωπαίους ηγέτες ζήτησε από την Τουρκία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Στρασβούργο για την «Κατάσταση της Ένωσης».

«Απευθύνω σήμερα έκκληση προς τους Τούρκους αξιωματούχους, απελευθερώστε τους δημοσιογράφους μας και όχι μόνο τους δικούς μας, σταματήστε να καθυβρίζετε τα κράτη - μέλη μας, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες και ναζί», είπε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα P24, η οποία ασχολείται με την ελευθερία του Τύπου, περίπου 170 δημοσιογράφοι κρατούνται στην Τουρκία. Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι είναι μακράν η μεγαλύτερη ομάδα, όμως κρατούνται και ξένοι συνάδελφοί τους. Ο Γερμανοτούρκος δημοσιογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ κρατείται από τον Φεβρουάριο και ο Λου Μπιρό, νεαρός Γάλλος δημοσιογράφος, από τα τέλη Ιουλίου.

Η Τουρκία κατέχει την 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών στον κατάλογο για την ελευθερία του Τύπου το 2017, την οποία καταρτίζουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

«Η θέση των δημοσιογράφων είναι στη σύνταξη, εκεί όπου κυριαρχεί η ελευθερία της έκφρασης, η θέση τους δεν είναι στις φυλακές», επέμεινε ο κ. Γιούνκερ.

Η έκκληση του προέδρου της Κομισιόν γίνεται σε ένα πλαίσιο μεγάλης έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε., η οποία έχει επιδεινωθεί με τις μαζικές διώξεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

«Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ε.Ε.»

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ζήτησε πρόσφατα να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Άγκυρας, που είχαν αρχίσει ξανά το 2015 και βρίσκονται σήμερα σε νεκρό σημείο. Όμως η πλειονότητα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών προτιμά για την ώρα να διατηρήσει αυτόν τον ευαίσθητο δεσμό, παρά τους φόβους της για απολυταρχικές παρεκκλίσεις της ισλαμοσυντηρητικής τουρκικής κυβέρνησης.

Για κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα, «πρέπει το κράτος δικαίου, η δικαιοσύνη και οι θεμελιώδεις αξίες να τηρούνται», είπε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. «Αυτό αποκλείει μια ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η χώρα «εδώ και κάποιο καιρό απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τεράστια βήματα».

«Έχω μερικές φορές την εντύπωση ότι ορισμένοι στην Τουρκία θέλουν να κόψουν τις γέφυρες ώστε αργότερα να κατηγορήσουν την Ε.Ε. για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο