Κόσμος
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2006 19:26

Ποιος παίζει τυφλόμυγα;

Σε περίπτωση που δεν συμβεί κάποιος ελιγμός της τελευταίας στιγμής, θα υπάρξει σύγκρουση Ε.Ε. - Τουρκίας.

Οι Ευρωπαίοι έχουν ορίσει μία καταληκτική ημερομηνία, μέχρι το τέλος του 2006, δηλαδή μερικών μόνο εβδομάδων, προκειμένου να εκπληρώσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της έναντι της Τελωνειακής Ενωσης και βεβαίως και της Κύπρου. (σημ. «Χαρίζουμε στην Τουρκία και το τελευταίο λεπτό που χρειάζεται στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις, αλλά αναμένουμε εκ μέρους της να τηρήσει τους κανόνες του παιχνιδιού», όπως δήλωσε στη «Süddeutsche Zeitung» ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης).

Σε περίπτωση που δεν συμβεί τίποτα μέχρι τότε, η Ε.Ε. δεν έχει άλλη λύση από το να βάλει «σε πάγο» τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Η ίδια απειλή εκτοξεύθηκε ήδη το 2005, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν άλλαζε στάση έναντι της Κύπρου, χώρας μέλους της Ε.Ε. Η κυβέρνηση της Αγκυρας θα διαπράξει μεγάλο λάθος αν, τελικά, αγνοήσει το μήνυμα από τις Βρυξέλλες.

Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός Ερντογάν υποθέσει ότι η Ε.Ε. θα κάνει στο τέλος έναν ελιγμό για να ξεπεράσει το πρόβλημα, τότε παραγνωρίζει τη σοβαρότητα του μηνύματος. Η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τις συμφωνίες. Διαφορετικά θα χάσει την αξιοπιστία της, κάτι που δεν μπορεί να πράξει, στο βαθμό που επιθυμεί να γίνεται σεβαστή σε διεθνές επίπεδο. Και δεν μπορεί να το κάνει, επειδή, απλούστατα, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν είναι καν πεπεισμένοι ότι οι κυβερνητικές επιλογές σχετικά με την υποψηφιότητα της Τουρκίας ήταν σωστές.

Μόνο σε περίπτωση που οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ε.Ε. δεν αφήσουν καμιά αμφιβολία ότι τηρούνται στο ακέραιο οι υποχρεώσεις που αφορούν στην υποψηφιότητα της Τουρκίας, έχουν μακροπρόθεσμα μια ευκαιρία να αλλάξουν τη γνώμη των λαών τους για τη χώρα αυτή.

Η Αγκυρα είναι υποχρεωμένη να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2007. Σε αντάλλαγμα, η Ε.Ε. θα μπορούσε να ανοίξει την ευρωπαϊκή αγορά στα προϊόντα της Βόρειας Κύπρου. Σε περίπτωση που η Αγκυρα δεν μπορεί να εκπληρώσει ούτε αυτό το «ελάχιστο», τότε, πραγματικά, δεν έχει καν νόημα να συζητείται η ένταξη της στην Ε.Ε.

Την έκθεση της Κομισιόν σηματοδοτεί ένα μήνυμα: «η Τουρκία και η Ε.Ε. δεν κινούνται πια με γνώμονα την προσέγγιση», εκτιμά η «Frankfurter Allgemeine», η οποία σχολιάζει «Ο μεταρρυθμιστικός οίστρος της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης Ερντογάν πέρασε, οι αντιστάσεις αυξάνονται, πολλά όντως βελτιώθηκαν και πολλά αποτελούν παρελθόν. Ομως η Ε.Ε. αναμένει και άλλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πελαγοδρομούν, σταματούν ή επιβραδύνονται. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα δώσουν άλλη ώθηση, θα αλλάξουν την αντίληψη περί κράτους και δημοκρατίας. Σ' αυτό αντιδρά η «κεμαλική» ελίτ, δυσκολεύεται το κυβερνητικό κόμμα και επιπλέον, του χρόνου διεξάγονται προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και όλα τα κόμματα βρίσκονται σε προεκλογικό πυρετό».

Πηγές: Süddeutsche Zeitung, Frankfurter Allgemeine, Η φωτογραφία είναι από πίνακα του Pieter Bruegel