Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, στις 5.30 το απόγευμα, στην Κέα, θα πραγματοποιηθεί η τοπική τελετή βράβευσης του έργου αποκατάστασης της Αρχαίας Καρθαίας με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά - Βραβείο Europa Nostra 2017.
Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, στις 5.30 το απόγευμα, στην Κέα, θα πραγματοποιηθεί η τοπική τελετή βράβευσης του έργου αποκατάστασης της Αρχαίας Καρθαίας με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά - Βραβείο Europa Nostra 2017.
Τα αποκαλυπτήρια του βραβείου που απονεμήθηκε στο έργο «Συντήρηση και Ανάδειξη αρχαίας Καρθαίας Κέας» θα πραγματοποιηθούν μετά από περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας με ξεναγήσεις από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν: η κα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Γιάννης Ευαγγέλου, δήμαρχος Κέας, εκ μέρους της Europa Nostra η κα Φανή Μαλλούχου-Tufano, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στον τομέα «Συντήρηση», η Ομ. Καθ. κα Ευαγγελία Σημαντώνη-Μπουρνιά, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Έργου «Συντήρηση και Ανάδειξη Μνημείων Κέας» και ο κ. Δημήτρης Αθανασούλης, διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Θα ακολουθήσει παράσταση στο αρχαίο θέατρο. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η ακροτελεύτια Ραψωδία Ω από την Ιλιάδα του Ομήρου ως μια δράση λόγου και μουσικής, σε μετάφραση του αείμνηστου Δημήτρη Μαρωνίτη.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα συνεχισθούν και την επόμενη ημέρα. Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου προγραμματίζονται για το πρωί ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας στην Ιουλίδα και στον αρχαιολογικό χώρο του προϊστορικού οικισμού της Αγίας Ειρήνης στο Βουρκάρι από προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Το απόγευμα θα ακολουθήσει παρουσίαση του αρχαιολογικού χώρου της Καρθαίας, των μνημείων του και των εργασιών συντήρησης και ανάδειξης που έλαβαν χώρα σε αυτόν από το 2002 έως το 2015. Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στην Κορησσία, στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης» με προβολή πλούσιου φωτογραφικού υλικού από την Ομ. Καθ. κα Ευαγγελία Σημαντώνη-Μπουρνιά, πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής που διηύθυνε τις εργασίες. Χαιρετισμό θα απευθύνει η κα Sneska Quaedvlieg Mihailovic, γενική γραμματέας της Europa Nostra.
Το συναρπαστικό αυτό έργο, το οποίο διηύθυνε Επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προσφέρει στους επισκέπτες μια ματιά στο παρελθόν με την συντήρηση, μερική αποκατάσταση και ερμηνεία των καταλοίπων της αρχαίας πόλης της Καρθαίας στην Κέα. Η Καρθαία ήταν μία σημαντική πόλη-κράτος, η οποία άνθισε στην αρχαϊκή περίοδο και εγκαταλείφθηκε κατά την Ύστερη Αρχαιότητα.
Η θέση αποτελεί ένα από τα λίγα παραδείγματα στον Ελλαδικό χώρο καλής διατήρησης τόσο του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και της ρυμοτομίας της πόλης. Ιστορία και φύση ευρίσκονται σε πλήρη αρμονία μεταξύ τους, ενώ η ανάδειξη της μοναδικής ιστορίας της θέσης και του ιδιαίτερου οικοσυστήματός της σχεδιάστηκαν με προσοχή, ώστε να διατηρηθεί η αυθεντικότητά τους.
Τα κατάλοιπα της πόλης, τα οποία περιλαμβάνουν τόσο ναούς όσο και δημόσια κτήρια, ευρίσκονται στην νοτιοανατολική ακτή του νησιού και είναι προσβάσιμα μέσω παραδοσιακών μονοπατιών και διά θαλάσσης. Η απομόνωση της θέσης αποτέλεσε πρόκληση για τους ερευνητές και τους εργαζόμενους, γεγονός που καθιστά την προσεκτική και ισορροπημένη αναστηλωτική επέμβαση ακόμα πιο εντυπωσιακή. Αυτή η πτυχή των εργασιών επισημάνθηκε από την κριτική επιτροπή, η οποία δήλωσε: «Η εκτενής έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη θέση εμπλούτισε την κατανόηση εκ μέρους μας του πολιτισμού που αναπτύχθηκε σε αυτήν και έκανε προσβάσιμο αυτό που, πριν την επέμβαση, ήταν σε μεγάλο βαθμό απρόσιτο».
Η εντυπωσιακή αυτή θέση έγινε ευκολότερα προσβάσιμη με την βελτίωση των μονοπατιών και των εγκαταστάσεων, και καθιστώντας τα αρχαία κτήρια κατανοητά από το κοινό. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες, ενώ ένα ξύλινο ενημερωτικό περίπτερο κατασκευάστηκε στον κοντινότερο σύγχρονο οικισμό. Η μερική αποκατάσταση των ερειπίων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ενδιαφέροντος της τοπικής κοινότητας για το παρελθόν της και τόνωσε τον τουρισμό στην περιοχή.
«Η δημιουργία αυτού του αρχαιολογικού πάρκου για μία θέση του 5ου αι. π.Χ. αποτελεί ένα εξαίρετο μάθημα για την ανακάλυψη και ανάδειξη του Κλασικού τοπίου στην Ευρώπη. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος έχουν οξεία αντίληψη της σημασίας της θέσης και ανέκτησαν τον σύνδεσμο μεταξύ αστικού και φυσικού τοπίου, ο οποίος υπήρξε θεμελιώδης για την αρχαία κοινωνία που έζησε εδώ», τόνισαν οι κριτές.
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με τον δήμο Κέας και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]