Ο τυφώνας Χάρβεϊ άφησε στο πέρασμά του κατεστραμμένες ζωές και τεράστιες ζημιές σε ακίνητη περιουσία, με εκτιμώμενο κόστος από μερικούς στα 150-180 δισ. δολάρια. Αλλά η καταιγίδα που «μαστίγωσε» την ακτή του Τέξας περίπου μία εβδομάδα εγείρει παράλληλα σοβαρά ερωτήματα για το οικονομικό σύστημα και την πολιτική των ΗΠΑ, γράφει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Από την έντυπη έκδοση
Του Τζόζεφ Στίγκλιτς
Ο τυφώνας Χάρβεϊ άφησε στο πέρασμά του κατεστραμμένες ζωές και τεράστιες ζημιές σε ακίνητη περιουσία, με εκτιμώμενο κόστος από μερικούς στα 150-180 δισ. δολάρια. Αλλά η καταιγίδα που «μαστίγωσε» την ακτή του Τέξας περίπου μία εβδομάδα εγείρει παράλληλα σοβαρά ερωτήματα για το οικονομικό σύστημα και την πολιτική των ΗΠΑ.
Φυσικά, είναι ειρωνεία που ένα γεγονός που έχει τόσο άμεση σχέση με την κλιματική αλλαγή συμβαίνει σε μια πολιτεία όπου συγκεντρώνονται τόσοι πολλοί αμφισβητίες της κλιματικής αλλαγής - και όπου η οικονομία εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα, που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Φυσικά, κανένα συγκεκριμένο κλιματικό γεγονός δεν μπορεί να σχετιστεί άμεσα με την αύξηση των καυσαερίων στην ατμόσφαιρα που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αλλά οι επιστήμονες έχουν εδώ και καιρό προβλέψει ότι τέτοιες αυξήσεις θα οδηγήσουν, όχι μόνο σε άνοδο των μέσων θερμοκρασιών, αλλά επίσης και στη μεταβλητότητα του καιρού - και ειδικά την ύπαρξη ακραίων φαινομένων, όπως ο τυφώνας Χάρβεϊ.