Ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που, σύμφωνα με τους επιστήμονες που το πραγματοποιούν, είναι σε θέση να διακρίνει τους ομοφυλόφιλους από τους ετεροφυλόφιλους, έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δημιουργών του και δύο οργανώσεων για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ.
Ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που, σύμφωνα με τους επιστήμονες που το πραγματοποιούν, είναι σε θέση να διακρίνει τους ομοφυλόφιλους από τους ετεροφυλόφιλους, έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δημιουργών του και δύο οργανώσεων για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ.
Όπως αναφέρει το BBC, οι ερευνητές του Stanford University υποστηρίζουν ότι το λογισμικό τους αναγνωρίζει χαρακτηριστικά προσώπου τα οποία σχετίζονται με τις σεξουαλικές προτιμήσεις και οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν. Αν και επικριτές έχουν χαρακτηρίσει τη δουλειά τους επικίνδυνη και «ψευδοεπιστημονική», οι ίδιοι κάνουν λόγο για «σπασμωδικές» αντιδράσεις. Σημειώνεται πως λεπτομέρειες πρόκειται να δημοσιοποιηθούν στο Journal of Personality and Social Psychology.
Για τους σκοπούς της έρευνάς τους, οι ερευνητές «εκπαίδευσαν» έναν αλγόριθμο χρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες άνω των 14.000 λευκών Αμερικανών από μια ιστοσελίδα γνωριμιών- συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν 1-5 φωτογραφίες για κάθε άτομο, λαμβάνοντας επίσης υπόψιν τον σεξουαλικό προσανατολισμό, όπως αυτός αναφερόταν από τον καθένα στην ιστοσελίδα. Όπως υποστήριξαν οι ερευνητές, το λογισμικό φάνηκε να είναι σε θέση να ξεχωρίσει τους ομοφυλόφιλους από τους ετεροφυλόφιλους άνδρες και γυναίκες. Σε μια δοκιμή, όταν στον αλγόριθμο δίνονταν δύο φωτογραφίες, όπου η μία ήταν ενός εμφανώς ομοφυλόφιλου άνδρα και η άλλη ενός ετεροφυλόφιλου, το σύστημα ήταν σε θέση να διαπιστώσει ποιος ήταν ποιος στο 81% των περιπτώσεων. Στις γυναίκες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 71%.
Όπως συμπέραναν οι ερευνητές, τα πρόσωπα των ομοφυλοφίλων τείνουν να έχουν διαφέρουν από τα «τυπικά» πρόσωπα των ατόμων του φύλου τους, με τους ομοφυλόφιλους άνδρες να έχουν πιο στενά σαγόνια και μακρύτερες μύτες, ενώ οι ομοφυλόφιλες γυναίκες έχουν μεγαλύτερα σαγόνια. Ωστόσο, το λογισμικό τους δεν είχε το ίδιο καλές επιδόσεις σε άλλες περιπτώσεις, περιλαμβανομένης μια δοκιμής στην οποία του δόθηκαν φωτογραφίες 70 ομοφυλόφιλων ανδρών και 930 ετεροφυλόφιλων. Όταν του ζητήθηκε να βρει τους 100 που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι ομοφυλόφιλοι, του «ξέφυγαν» 23.
Συνοψίζοντας τη μελέτη, ο Economist- ο οποίος ήταν ο πρώτος που προέβη σε δημοσίευμα για αυτήν- υπέδειξε σειρά ζητημάτων, όπως την επικέντρωση σε λευκούς Αμερικανούς και τη χρήση φωτογραφιών από ιστοσελίδα γνωριμιών, που είναι πιο πιθανόν να δείχνουν εμφανώς τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Επίσης, την Παρασκευή δύο οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ (Glaad και Human Rights Campaign) στις ΗΠΑ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με έντονες επικρίσεις στη μελέτη- υποστηρίζοντας, πως τέτοιου είδους μέσα θα μπορούσαν να βλάψουν τόσο ετεροφυλόφιλους που υποδεικνύονται λανθασμένα ως ομοφυλόφιλοι, όσο και ομοφυλόφιλους που βρίσκονται σε καταστάσεις όπου το να αποκαλυφθούν οι σεξουαλικές τους προτιμήσεις θα ήταν επικίνδυνο. Μάλιστα, η Human Rights Campaign πρόσθεσε ότι είχε ενημερώσει το πανεπιστήμιο για τους προβληματισμούς της μήνες πριν.
Από πλευράς τους, οι δύο ερευνητές (Μάικλ Κοσίνσκι, Γιλούν Γουάνγκ) κατηγορούν τους επικριτές τους για «πρόωρη κριτική»: «Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να είναι λάθος...ωστόσο τα επιστημονικά ευρήματα μπορούν μόνο να καταρριφθούν μέσω επιστημονικών δεδομένων και επανάληψης πειραμάτων, όχι από καλοπροαίρετους δικηγόρους και υπευθύνους επικοινωνίας που δεν έχουν επιστημονική κατάρτιση. Ωστόσο, αν τα ευρήματά μας είναι σωστά, η σπασμωδική τους απόρριψη από τους εκπροσώπους της Glaad και του ΗRC θέτει σε κίνδυνο τους ίδιους τους ανθρώπους τους οποίους προσπαθούν να αντιπροσωπεύσουν».