Κόσμος
Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017 06:01

Ο κυκλώνας Ίρμα σαρώνει τη Φλόριντα

Στο έδαφος των ΗΠΑ έφτασε το «μάτι» του κυκλώνα Ίρμα, σφυροκοπώντας τη Φλόριντα και προκαλώντας σφοδρές καταιγίδες και πλημμύρες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής. Χωρίς ρεύμα 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Στο έδαφος των ΗΠΑ έφτασε το «μάτι» του κυκλώνα Ίρμα, σφυροκοπώντας τη Φλόριντα και προκαλώντας σφοδρές καταιγίδες και πλημμύρες.

Με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα ο κυκλώνας Ίρμα έφθασε στο Μάρκο Άιλαντ, στη δυτική Φλόριντα, στις 22:35. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) στις 00:00 (ώρα Ελλάδας) κατατασσόταν στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, για να εξασθενήσει στη συνέχεια στην κατηγορία 2.

Πλέον με ανέμους ταχύτητας 175 χλμ. ανά ώρα, ο κυκλώνας Ίρμα απέχει περίπου 10 χλμ. από το θέρετρο Νέιπλς και κατευθύνεται προς τη βόρεια Φλόριντα. Η Ίρμα αναμένεται να παραμείνει κυκλώνας μέχρι σήμερα Δευτέρα.

Το NHC προειδοποίησε ότι θα υπάρξει πλημμυρίδα μετά το πέρασμα του κυκλώνα καθώς και εκτεταμένες πλημμύρες σε περιοχές κοντά στις ακτές.

Η Φλόριντα μετράει ήδη τρεις νεκρούς από τον κυκλώνα. Ο απολογισμός αυτός προστίθεται στους 27 νεκρούς που άφησε πίσω του ο κυκλώνας σε πολλά νησιά της Καραϊβικής. Το φαινόμενο έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και πλέον 3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Φλόριντα δεν έχουν ρεύμα, σύμφωνα με τις εταιρείες ηλεκτροδότησης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κήρυξε τη Φλόριντα σε κατάσταση μείζονος φυσικής καταστροφής. Η απόφασή του επιτρέπει την κινητοποίηση επιπρόσθετων πόρων για την αρωγή και την ανακούφιση των πληγέντων στην πολιτεία. Ο Τραμπ, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης, υποσχέθηκε ότι θα επισκεφθεί «πολύ σύντομα» τη Φλόριντα.